Smířený vyhozený ředitel vojenského výzkumáku: Důvody už zjišťovat nebudu, stejně by mi je nikdo neřekl

18.05.2018 16:50

Ministryně obrany Karla Šlechtová 14. května odvolala z čela Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ) Bohuslava Šafáře, kterého Babiš kritizoval kvůli výrokům o Novičoku. Ministryně tvrdí, že za hlavními příčinami jeho odvolání stojí několik interních důvodů, které však už nezkonkretizovala. „Šlechtová mi nikdy nic nevyčítala, teď už mě důvody nezajímají,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Šafář.

Smířený vyhozený ředitel vojenského výzkumáku: Důvody už zjišťovat nebudu, stejně by mi je nikdo neřekl
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Důvody odvolání se prý k Šafářovi dodnes nedostaly. „Pan náměstek ministryně obrany pro kontrolu Antonín Rada, kterému to přísluší, mi předal dopis od paní ministryně, že jsem odvolán. Dodnes mi nikdo žádný důvod neřekl,“ upřesnil s tím, že se k tomu postavil čelem a nyní řeší další otázky své budoucnosti. „Zjišťovat důvody už nebudu. Myslím, že teď už je to stejně jedno, protože by mi to stejně nikdo neřekl, byla by to škoda času,“ míní.

Šlechtovou prý o možnost dále v ústavu pracovat sám nežádal, nabídku ale dostal. „Bylo mi na ústavu nabídnuto místo a v současné době zvažuji, jestli ho přijmu, nebo ne. Je to pozice vědecko-výzkumného pracovníka,“ upřesnil. Přiznává ale, že bylo jeho odvolání celkem nečekané, jelikož jej ministryně za nic nekritizovala. „V minulosti jsme se nikdy nebavili o tom, že by mi něco vyčítala. Ani současná ministryně, ani její předchůdce Martin Stropnický,“ uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Premiér v demisi kritizoval Šafářovo vyjádření z března k ruským tvrzením, že jed ze série takzvaných Novičoků, jímž byl v Británii otráven Sergej Skripal, mohl pocházet z Česka. „Březnové vyjádření pro ČTK bylo jediné, které jsem dal a jasně jsem v něm deklaroval, že jsme připravili – nevyrobili, ale připravili – malé množství látky pro stanovení analytických dat,“ zdůraznil s tím, že nic nešťastného ve svém vyjádření neshledává. „Jsem odborník, vyjadřuji se v odborné řeči. Neodborníkovi to možná nešťastné připadat může,“ řekl.

Původní zdroj ZDE

Zdůraznil také, že nikdy neuvedl, že bychom Novičok vyrobili, tak jak to prezentovala média a prezident Miloš Zeman. „Látka se připravuje v nádobce, kde vznikne, my ji odebereme pro stanovení dat a zase se to celé zlikviduje,“ vysvětloval. Proč se tedy Zeman vyjádřil tak, že se zde přímo vyráběl, je podle Šafáře věcí těch lidí, kteří postupují, jak postupují. „K tomu se já vyjadřovat nechci,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…