Šmytec, zabouchli uprchlíkům dveře Švýcaři. Takže uvízli u domu slavného herce, který předtím chválil Merkelovou

14.07.2016 14:45

Itálie se znovu ocitla v čelní linii evropské uprchlické krize. Po nějaké době tak vystřídala Řecko, uvedl šéf evropské pohraniční agentury (Frontex) Fabrice Leggeri. Jeho prohlášení přišlo poté, co bylo u italských břehů v úterý zachráněno bezmála 1000 migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy.

Šmytec, zabouchli uprchlíkům dveře Švýcaři. Takže uvízli u domu slavného herce, který předtím chválil Merkelovou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Anketa

Podporujete novou vládu Velké Británie?

82%
3%
hlasovalo: 5121 lidí

Necelá tisícovka migrantů byla u italského pobřeží v úterý zachráněna, čtyři muži svou plavbu do Evropy ovšem nepřežili.

Šéf Frontexu Fabrice Leggeri již navrhl plán, jak s přívalem uprchlíků u italského pobřeží bojovat. Sdělil médiím, že agentura plánuje organizovat namátkové prohlídky, tak zvané „stres testy“, aby se ujistili, že členské státy Evropské unie plní svou část dohody ve smyslu efektivní hraniční politiky.

„Není to o tom, že bychom chtěli někoho trestat, jde nám o to, společnými silami posílit schengenský prostor. Potřebujeme posílit naše vnější hranice a učinit systém kontrol efektivnějším,“ prohlásil Leggeri.

Zvláštní představitel OSN pro uprchlíky již opakovaně kritizoval několik členských států EU za to, že odmítají odpovědně čelit uprchlické krizi. Místo toho si prý zahrávají s nacionalistickým cítěním svých občanů.

„Realita je taková, že organizace typu OSN a EU jsou opakovaně obviňovány za problémy, kterým mnohé evropské státy čelí, přitom pravda je taková, že vinu nesou oni, je to selhání členských států a jejich vlád. Evropských vlád, které místo zodpovědné politiky hlásají nacionalismus,“ uvedl Peter Sutherland z Organizace spojených národů.

Představitel Frontexu dále uvedl, že vlna uprchlíků mířících přes Turecko do Evropy od podepsání dohody s Ankarou v dubnu letošního roku výrazně opadla. Od té doby se pod největším náporem uprchlíků ocitla Itálie, do které se lidé zejména z Libye vydávají každý den, a riskují tak svůj život.

Situace v Itálii se navíc zhoršila od té doby, co se švýcarská vláda rozhodla uzavřít svou jižní hranici s Itálií. Mnoho uprchlíků, kteří měli původně v plánu cestovat dále na sever, se tak ocitlo v pasti. Pro tyto lidi byl narychlo vytvořen provizorní uprchlický tábor u jezera Como.

Tato oblast je pro svou krásu a vzdálenost od hlavních turistických oblastí často vyhledávaná světovými celebritami. Jedním ze slavných herců, který vlastní v této oblasti dům, je i George Clooney. Nyní se musí herec potýkat se stovkami migrantů, kteří nedaleko jeho domu čekají na převaděče, kteří jim pomohou překročit italskou hranici.

Clooney do této oblasti údajně se svou ženou jezdí každé léto již několik let. To, že mu uprchlická situace není lhostejná, demonstroval při soukromé návštěvě německé kancléřky Merkelové v únoru letošního roku. Údajně jí při ní poděkoval za její odhodlání vést Evropu v době krize, píše Breitbart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…