Smlouva s Izraelem má usnadnit spolupráci v boji s kriminalitou

03.01.2014 11:25

Kvalitnější spolupráci mezi českými a izraelskými úřady při boji s kriminalitou má zabezpečit mezinárodní smlouva mezi oběma zeměmi, kterou vláda předložila k projednání poslancům a senátorům. Smlouvu podepsali zástupci obou zemí loni v říjnu v Jeruzalémě. Vztahovat se má na všechny formy trestné činnosti, zejména na organizovaný zločin, obchodování s lidmi, dětskou pornografii a řadu jiných trestných činů.

Smlouva s Izraelem má usnadnit spolupráci v boji s kriminalitou
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Účelem smlouvy je podle vlády policejní spolupráce při prevenci a odhalování trestných činů a při zjišťování pachatelů trestných činů. Součástí bude zejména výměna informací a přímá spolupráce mezi příslušnými orgány. Smlouva také zahrnuje vysílání odborníků a styčných důstojníků.

Za českou stranu budou jednat s izraelskými úřady policejní prezidium a Generální ředitelství cel. Budou si moci vyměňovat například údaje o podezřelých lidech, jejich propojení a například o typickém chování jednotlivých pachatelů i skupin. Policisté a celníci z obou zemí se také budou moci informovat o plánovaných speciálních akcích, které by mohly zajímat i jejich protějšky.

Vzájemná pomoc se bude týkat například ochrany svědků. Například policisté z jedné země, kteří budou mít na starosti ochranu svědků, budou moci požádat druhou zemi o přemístění této chráněné osoby na její území.

Obdobné smlouvy už ČR uzavřela i s jinými státy. Protože jde o tzv. prezidentskou smlouvu, bude ji muset po ratifikaci v Parlamentu podepsat ještě hlava státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…