Smlouvy jsou jen cárem papíru, míní Klaus

09.10.2015 21:55

Exprezident Václav Klaus se znovu tvrdě pustil do německé kancléřky Angely Merkelové. Ta prý opakovaně selhává, ale EU jako celek si s tím nedokáže poradit, protože se nedodržují smlouvy, raději se mění. Jasně také řekl, že nemáme novinářskou diktaturu, takže novináři nemohou po politicích vyžadovat nějaká ideální řešení vyložená shůry.

Smlouvy jsou jen cárem papíru, míní Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Smlouvy vždycky byly a jsou cárem papíru, který vždy někdo mocný změnil k obrazu svému. Vzpomeňte na debaty o Maastrichtské smlouvě a kritériích k přijímání eura. Všichni víme, že je nikdo nedodržuje. Tak proč najednou teď, kdy je politicky korektní vítat uprchlíky s chlebem a solí, všichni trváme na dodržování smluv? Už dávno měly být změněny a nikdy nemělo dojít ke zrušení jednomyslného hlasování a přechodu k většinovému. S tím se nikdy nesmířím,“ konstatoval Klaus v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Zkritizoval ovšem také novináře, kteří se politiků často ptají, zda mají nějaká lepší řešení, když tepou systém kvót. Politiky tu podle Klause máme od toho, aby ve složitých jednáních dospěli ke konsenzu všech členů, přehlasování menších států velkými je rozhodně špatně. Za špatné považuje také přesvědčení novinářů, že politici nadiktují nějaká ideální řešení shůry. To podle Klause zavání téměř diktaturou, kterou tu dnes také nemáme.                             

Merkelová podle Klause v uprchlické krizi selhala, když běžence na náš kontinent v zásadě pozvala. Neselhala přitom poprvé. Další selhání jsme mohli vidět už ve chvíli, kdy se Německo odklonilo od jaderné energie k energii z větru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…