Smog už nebyl dlouho, obce zapomněly, jak při něm postupovat, vysvětloval v rádiu ministr Brabec

26.01.2017 18:11

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr životního prostředí Richard Brabec. Probírala se problematika antifosilního zákona, smogové situace i senátní verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny.

Smog už nebyl dlouho, obce zapomněly, jak při něm postupovat, vysvětloval v rádiu ministr Brabec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Nejprve se diskutovalo o tom, že tzv. antifosilní zákon nakonec nebude předložen ke schválení. Brabec uvedl, že se snažil ohledně tohoto zákona vyjednat potřebný konsenzus. Odpor proti tomuto zákonu byl ale dán tím, že by začal svoji roli plnit až od roku 2030. Do té doby je ČR vázána evropskými závazky, ke kterým se zavázala klimatickými balíčky.

Podle Brabce je naše země schopna i bez tohoto zákona úspěšně snižovat svoji závislost na fosilních palivech. Zákon prý se smogovou situací souvisí velmi málo. Z pohledu znečišťujících látek, jako je polétavý prach a podobně, dojde prý k jejich snížení podle antifosilního zákona o 96 % a bez tohoto zákona o 95 %, uvedl ministr s tím, že jde o hrubý odhad vyplývající ze studie, kterou je ochoten každému ukázat.

Řeč přišla i na současnou smogovou situaci, která panuje na části území ČR. Brabec poukázal na to, že podobně dlouhá smogová situace nebyla na našem území poměrně dlouho, naposledy byla v roce 2010. „Až obce a města zapomněly, že mají minimálně od roku 2012 nástroje, jak se v těchto situacích chovat,“ podotkl ministr s tím, že mají možnost stanovit regulační řády a nízkoemisní zóny.

Přiznal ale, že napřed musí mít dotyčná obec odborné studie, aby regulační řád mohl skutečně být stanoven. A aby nenastalo více škody než užitku, což se stalo v Praze v roce 1996, kdy se chaoticky omezovala doprava a nastal kolaps.

Brabec přiznal, že dnes žádná obec ani město regulační řád nemají. Aby regulační řád mohl fungovat, musí si ho nechat město zpracovat na základě velmi odborných podkladů.

Za daleko důležitější než plánovaný příspěvek na nákup elektromobilů považuje regulaci lokálních topenišť, která jsou v určitých oblastech zásadním zdrojem znečištění. „Urychlujeme o rok kotlíkové dotace,“ upozornil s tím, že se do zákona podařilo protlačit možnost kontroly lokálních topenišť, zda lidé například netopí odpadem. „Jakmile přijímáte dotaci, musíte strpět, že přijde kontrola,“ podotkl Brabec.

Zkritizoval také senátní verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny a vyjádřil přesvědčení, že se sněmovně podaří schválit původní sněmovní verzi. Senátní verze by totiž podle Brabce znamenala zánik národních parků. Ohledně toho, že podle prezidenta Miloše Zemana senátní verze chrání více zájmy obcí, uvedl, že se bude snažit prezidentovi celou věc vysvětlit. Proto se s ním chce setkat ještě před tím, než prezident na toto téma vystoupí v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…