Smradlavá žumpa! Od Okamury zahřmělo, ale válka s Kubíkem a Slonkovou nekončí. Novinářská dvojice vytáhla těžký kalibr: Obvinění z útoku na novináře

22.03.2018 18:25

Novinářské duo Sabina Slonková a Jiří Kubík v reportáži pro server seznamzprávy.cz informovalo o tom, jak je financováno hnutí SPD Tomia Okamury. Dopátrali se například toho, že jde údajně i o peníze lidí, kteří si kupují šály s logem strany. Peníze z těchto obchodů však mohou podle žurnalistů směřovat do kapsy poslanci za SPD Lubomírovi Volnému. Okamura na reportáž reagoval urážlivě a informace, které v ní zazněly, důrazně odmítl. Místopředseda SPD Radim Fiala mluvil dokonce o novinářské žumpě. „Urážlivá tvrzení pana Okamury samozřejmě odmítáme a připravujeme adekvátní kroky,“ napsal dnes na Facebooku v reakci na Fialova a Okamurova slova Kubík.

Smradlavá žumpa! Od Okamury zahřmělo, ale válka s Kubíkem a Slonkovou nekončí. Novinářská dvojice vytáhla těžký kalibr: Obvinění z útoku na novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala a Tomio Okamura ve sněmovně

Bývalý okresní koordinátor SPD v Novém Jičíně Vladimír Machciník do policejního protokolu loni uvedl, že musel za své peníze koupit reklamní předměty strany SPD – šály, odznáčky a jiné v hodnotě zhruba tři tisíce korun za období dvou měsíců – a toto následně rozprodat a peníze odevzdat panu Volnému, který mu na to nedal žádný doklad. Podobně svou zkušenost popsali i další bývalí členové hnutí, kteří však nechtěli prozradit své jméno z obavy o svou bezpečnost.

Novináři uvedli, že klíčovým důkazem proti Okamurovi byl „od lidí z okolí SPD získaný protokol“, kde prý bývalý tajemník hnutí v Novém Jičíně policistům popisoval, jak to v hnutí chodí. Kubík ze zmiňovaného protokolu vyčetl, že uvedený účetní si musel každé dva měsíce nakoupit ve stranickém e-shopu reklamní předměty za tři tisíce korun, ty pak rozprodat a peníze v hotovosti odevzdat Lubomíru Volnému. Slonková následně začala částky násobit třemi tisíci členů. Oba se shodli na tom, že je to doslova „zlatá žíla“.

„Je to zaplacená novinářská žumpa, která smrdí. Celá věc je součástí majdanizace politické situace v České republice. Cílem je zvrátit výsledek voleb a zabránit vzniku funkční vlády. Kdo není loutka Bruselu, je majdanizován. Kdo poukazuje na mocenské zájmy neziskových organizací s ideologickým programem, přisátých na veřejné penězovody, je mediálně ničen,“ zuřil Fiala.

Podle předsedy SPD Okamury je to celé ubohé a zoufalé. „Televize Seznam a Seznam Zprávy se připojily k mediální kampani s cílem pošpinit SPD,“ sdělil Okamura hned na úvod videa, které natočil spolu s Radimem Fialou. Redaktoři Slonková a Kubík prý účelově manipulují s fakty, aby očernili SPD. „Nemají žádné důkazy o jakémkoliv protiprávním jednání SPD,“ dodal Okamura s tím, že Seznam Zprávy se teď soudí s SPD o údajně nepravdivou reportáž a práce Slonkové a Kubíka je jen dalším kolem v tomto boji, ve kterém kolem sebe novináři kopou.

Novinář Kubík se proto v reakci na slovní útoky Tomia Okamury a Radima Fialy rozhodl na svém Facebooku přidat pár dalších informací. Sdělil také, že jejich urážlivá tvrzení odmítají a připravují adekvátní kroky. „Považujeme je nejen za pomluvu Seznamu a našich reportérů, ale zároveň i za nepřípustný útok na důvěryhodnost všech seriózních novinářů, kteří se snaží dobře dělat svou práci – kontrolovat působení politiků a veřejných osob v Česku,“ řekl a ujistil, že i nadále se budou dál zaměřovat nejen na financování a fungování SPD pana Okamury. „Další část naší práce zveřejníme v Televizi Seznam již v úterý 27. března,“ dodal.

  • Prohlášení Jiřího Kubíka ZDE

Kubík také poukázal na skutečnost, že jejich příspěvek se žádostí o odpovědi a pozváním na rozhovor, který zveřejnili na Facebooku SPD, byl smazán. „Na stránce SPD už nemůžeme přidávat žádné příspěvky ani nic ‚lajkovat‘. Můžeme se tedy podle všeho přidat do skupiny Tomio Okamura mi dal ban,“ uzavřel s tím, že jejich pozvání na rozhovor pro pana Okamuru stále platí a budou rádi, když jim odpoví na řadu otázek, které zajímají nejenom je.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…