Smršť Václava Klause k uprchlíkům: Kdybych byl teď na Hradě, rozpoutal bych daleko větší hysterii. Evropa by chtěla, abych byl odvolán nebo zastřelen

01.04.2016 9:37

Muzeum NKP Ležáky v Pardubickém kraji navštívil ve čtvrtek v rámci tradičních Ležáckých podvečerů exprezident Václav Klaus. A tématem byla především migrační krize a současná politická situace.

Smršť Václava Klause k uprchlíkům: Kdybych byl teď na Hradě, rozpoutal bych daleko větší hysterii. Evropa by chtěla, abych byl odvolán nebo zastřelen
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Exprezident Václav Klaus

"Kašlu," řekl úvodem Klaus. "A vstal jsem kvůli dvěma záležitostem. Kvůli večeři s čínským prezidentem a kvůli návštěvě Ležáků," sdělil s tím, že dokonce kvůli zdravotnímu stavu zrušil cestu do Turecka. "Odskočil jsem si ze západní Sahary, z Maroka, do Krkonoš lyžovat. A pak jsem onemocněl. A pan profesor Knížák mi napsal následující SMSku: Superman si může odskočit ze Sahary do Špindlu. Ale my v našem věku bychom to už dělat neměli," řekl s úsměvem Klaus. 

Poté již následovalo téma migrační krize. "Je imigrační krize problémem Evropské unie?" otázal se moderátor. "Imigrační krize je velký malér především Evropy. O Evropskou unii mně tolik nejde. Evropská unie sice je, byla a určitě někdy zase nebude," sdělil k tomu Klaus s odkazem na knihu, již napsal s bývalým kancléřem Jiřím Weiglem, Stěhování národů. 

"Náš styl života, naši kulturu, naši civilizaci považujeme za něco, čeho si vážíme. Masová migrace je něco, co to všechno navyklé u nás bourá," podotkl Klaus. "My rozlišujeme pojem individuální a masové migrace. Lidi migrovali od nepaměti věků, migrace je součástí lidských dějin. Ale masová migrace nespadne z nebe, musí nějak vzniknout," dodal.

"Není příčina jenom to, co se děje na Blízkém východě. Ale k tomu, aby mohlo dojít k této masové migraci, přispěla i Evropa," řekl Klaus a připomněl válku v Iráku a Libyi. "Ale to jsou všechno jen střípky té mozaiky, na jejímž konci byla otevřená náruč paní Merkelové a vítání: Pojďte všichni k nám," sdělil a vzpomněl na situaci, kdy se rozhodovalo o bombardování Libye a tehdy s Merkelovou souhlasil s tím, aby se nebombardovalo. "My jsme byli dva hlavní bojovníci, tehdy, v tom Bruselu. Společně s Nicolasem Sarkozym a Davidem Cameronem," dodal. 

Přežít krizi? Kdyby byla Evropa silná a rozhodná

"Evropa by mohla migrační krizi přežít, kdyby sama nebyla v krizi. Kdyby nebyla chaotická, nesrozumitelná. Kdyby byla dostatečně silná a rozhodná," řekl. Slova Klause následně doplnil kancléř Weigl. "Kdybychom dělali jinou politiku, než kterou dělají ti, kteří o Evropě rozhodují, bychom mohli ještě zvítězit," myslí si Weigl. "Zdánlivý pesimismus Václava Klause je ale realismem," doplnil. Společně s Weiglem a Klausem do Muzea NKP zavítal také bývalý europoslanec Ivo Strejček, který rovněž s exprezidentem Klausem spolupracuje v jeho Institutu Václava Klause. 

"K žádné asimilaci migrantů v žádném případě nedochází. Výroky typu, že do některých čtvrtí Paříže, Londýna či Bruselu se policie neodvažuje vstoupit, jsou nepředstavitelné," podotkl následně Klaus.

Začíná studená válka? Ne, bylo jen příměří

Exprezident se poté vyjádřil také k tomu, že podle něj jsme si mysleli, že pádem komunismu byla zažehnána krize mezi Západem a Východem. K tomu se vyjádřil slovy publicisty Tomáše Haase. "Ono se říká, že znovu začíná studená válka. Já si myslím, že nikdy neskončila, pouze bylo příměří," citoval s tím, že on se sám domnívá, že situce mezi Západem a Východem se vyostřuje. "Za dob komunismu byla polarita Východ a Západ a ostatní jakoby 'do počtu', teď už to dávno není pravda," podotkl.

"Zrušit vízový styk s Tureckem mě překvapilo. O myšlence dát bezvízový styk Turkům se nikdy nemluvilo," vyjádřil se také Klaus k dohodě Evropské unie s Tureckem. "Turecko je dnes skoro nastupující velmoc. Je to země, která má velmi silnou autoritativní vládu, jež tu zemi drží pevně v ruce. Je schopno zastavit cokoliv. Otázka je, zda je ochotno to udělat," doplnil jej Weigl.

Řeč přišla i na Visegrádskou čtyřku a její přístup k řešení migrační krizi. "Maďaři vystupují razantně. Poláci také. My jsme takoví ani ryba, ani rak. Pan premiér Bohuslav Sobotka mi přijde, že se bojí prosadit, že jsme hrdí a máme svůj názor," uvedl moderátor. "Vy jste vůči panu premiérovi velmi dobrotivý. Vy jste řekl, že on není ani ryba, ani rak. On je v každém případě ryba," řekl bez servítek Klaus.

"Visegrádská čtyřka je seskupení čtyř sousedních středoevropských zemí, které jsme na začátku 90. let spoluzakládali. Pořád jsme pro ně hledali nějakou náplň, obsah. Moje zkušenost mi říkala, že se jednota v tom uskupení nikdy nenašla. Vždycky si nějaká země myslela, že ona je tím premiantem. Nikdy nebyl zájem něco udělat společného. Kupodivu se v loňském roce vynořila šance, že by toto visegrádské uskupení mohlo mít podobné názory na otázku migrace a odmítat kvóty. Jistou chvíli to bylo nadějné," dodal Klaus. Podle něj jsme nejslabším článkem Visegrádu, což považuje za neštěstí. "Česká republika je ta nejměkčí. Bohužel jsme vždycky takoví zbabělí," myslí si.

Zrušení Schengenu

A co pasy na hranicích a Schengen? "Já jsem byl jeden z těch, kteří již před dvaceti lety kladli otázky a ťukal si v otázce Schengenu do čela. Každá mince má dvě strany. Má rub a líc. Něco se tím získá, něco se tím ztratí. A teď ta migrační krize ukázala tu ztrátu každému, kdo má ty oči otevřené. Když jsem to říkal na Západě, tak všichni se mně divili, proč to takhle cítím. Říkal jsem, že za komunismu jsme nežili ve světě normálních hranic, ale ve světě železné opony. A železná opona je něco jiného než normální hranice. A myslím si, že po zbourání železné opony bychom rádi žili s normálními hranicemi. Vybudovat svět bez hranic je naprosté dětinství, krátkozrakost, hloupost. Každý z vás přeci pečlivě budujete své hranice. Každý z vás zamyká svůj byt, vrátka u svého domku. Myšlenka, že byste nechávali všude otevřeno a že každý může putovat a migrovat, je úplný nesmysl," rozlítil se Klaus. Podle něj je bezhraniční svět šílená, utopická iluze. 

"Kdyby nebylo toho Schengenu, nikdy by nemohlo dojít k migrační krizi," doplnil jej Weigl. Řecko by se dle jeho názoru bálo toho, že by tam přišly desetitisíce lidí. "Bezhraniční svět znamená svět bez zodpovědnosti. A to je velká hrozba pro naši současnost," řekl.

Po Pražském hradu se Klausovi nestýská. "Já mám tu hrůzu, že je to štěstí, že tam nejsem. Já bych vytvářel daleko větší hysterii. Evropě bych říkal ne, a ona by chtěla, abych byl odvolán či zastřelen. Zeman je miláček médií, ale mě by ušlapali," de facto zkritizoval svého následovníka Zemana za mírný postup v otázce migrantů.

Úloha Ruska, inkluze i stav pravice

Závěrem došlo i na dotazy diváků. "Rusko je významnou součástí toho, co se odehrává. A pokud chce Rusko západní Evropa a USA z tohoto vystrkávat, dělá zásadní chybu. A já vím, od Putina a Medveděva, že má velký strach z muslimských obyvatel. Rusko se samo třese, aby se nestalo obětí podobné věci. Vstup Ruska do syrské krize byl naprosto zásadní a vedl k nadějnému pokusu řešení situace. Kdyby Evropa nebyla hloupá a vzala Rusko jako partnera, tak by udělala jedině dobře," odvětil Klaus na otázku, jakým způsobem začlenit Rusko do řešení současné migrační krize.

Zazněla i otázka na inkluzi, k níž se často vyjadřuje jeho syn Václav, jenž je odborníkem ODS na školství. "Velmi často zcela souhlasím s názory svého syna. Inkluzi považuji za falešnou schválnost dnešní doby. A tudy cesta nevede," odvětil krátce Klaus.

A poslední dotaz se týkal stavu české pravice. "Mimochodem, 21. dubna je kulaté výročí založení ODS. A ta dnes již neexistuje. Bylo by logické, kdyby strana jásala a oslavovala výročí a ona si to evidentně netroufá udělat. My jsme s kolegy v rámci institutu diskutovali a v rámci pravidelných akcí uděláme seminář Zrod a postupná destrukce české pravicové politiky: 25 let ODS," sdělil s tím, že akce se uskuteční 25. dubna. V názvu se podle něj skrývá vše - zrod a nynější destrukce české pravice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …