Smrt Karla Gotta: Lůza vřeští na Halíka. Děti povinně držely minutu ticha. Šílený obřad, normalizace, píší autoři

14.10.2019 10:12

Na blogu webu Aktuálně Zdeňka Bakaly vyšlo několik názorů k příležitosti úmrtí a pohřbu Karla Gotta. Jedna pisatelka si stěžovala, že její dítě muselo stát minutu ticha za Karla Gotta. „Necháme své děti tohle prožívat? Jsem zhnusená tím, co si dovolila základní škola – zneužít děti k politickému uctívání zpěváka, antichartisty, který pro národ nikdy nic neudělal. Jen pro sebe,“ stěžovala si. „Je Suis Tomáš Halík,“ napsal jiný. Vrátili jsme se snad k ruskému modelu politiky?

Smrt Karla Gotta: Lůza vřeští na Halíka. Děti povinně držely minutu ticha. Šílený obřad, normalizace, píší autoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

Na blogu webu aktualne.cz, patřícího do skupiny Economia, což je ekonomická společnost, kterou vlastní Zdeněk Bakala, vyšly názory několika lidí. Ty se týkaly Karla Gotta. Například blogerka Johana Kroupová se tázala, zda normalizace přichází s Gottem. Obsahem jejího sdělení bylo následující: „Dnes musel syn povinně stát minutu ticha za normalizačního zpěváka, kterého neposloucháme a morálně neuznáváme. MUSEL. Jako za totality,“ stěžovala si psychoterapeutka. Avšak poté pokračovala tím, že umřel starý a nemocný Karel Gott, poté se strhla velká lavina hysterie „a nedemokratičtí politici jako A. Babiš, prezident Zeman a jiní ji využili jako marketing“, vyčinila údajně nedemokratickým politikům, vítězícím v demokratických volbách.

Celý text Kroupové ZDE

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí

Kroupová si dokonce myslí, že využití smrti Karla Gotta poslouží k ovládnutí ovcí – prý je tak jednoduché manipulovat s lidmi. „On přeci vystrojil tak krásný pohřeb se státními poctami zpěvákovi kýčovité popové hudby, který za normalizace čile spolupracoval s komunisty, a dokonce sám aktivně předčítal Antichartu,“ zmínila se o Babišovi a Karlu Gottovi. Prý pokud by do toho nezatáhli nás ostatní, jak píše, a neudělali si z toho politický marketing, tak je každého věc, jaké interprety poslouchá. Avšak dle názoru Kroupové z toho udělali monstrózní politickou akci. V textu blogu došlo i na vzpomínky, když napsala: „Připomnělo mi to dětství s povinnými prvomájovými pochody a zdravením soudruhů. Dnes totéž proběhlo na ZŠ Klausova na Praze 13, kde přinutili žáky, aby stáli a drželi minutu ticha za Gotta. I když někdo nesouhlasil, prostě MUSEL. Na ulicích vyhrávaly písně Gotta. Na čí příkaz, víme.“

Ke konci autorského textu se psychoterapeutka začala tázat, co bude následovat. Prý by to mohla být povinná mávátka a povinné pocty pro Babiše, tedy pokud se nedáme dohromady. Andrej Babiš totiž dle jejího názoru vlastní skoro všechna média. „Necháme své děti tohle prožívat? Jsem zhnusená tím, co si dovolila základní škola – zneužít děti k politickému uctívání zpěváka, antichartisty, který pro národ nikdy nic neudělal. Jen pro sebe. A my místo k demokracii jsme došli zase zpátky k ruskému modelu politiky. Jak dlouho budeme ještě tohle snášet?“ zakončila.

Dušan Štrobl, psycholog a psychoterapeut, se taky ke Gottovi vyjádřil, avšak nejen ke Gottovi, ale i k Halíkovi. Svůj článek na blogu začal tím, že Tomáš Halík dal najevo svůj nesouhlas s glorifikací zesnulého Karla Gotta či angažováním některých státních představitelů, kdy Halík dokonce měl vyslovit nesouhlas se státním pohřbem. Za tato vyjádření se dle Štrobla na hlavu Halíka snesla vlna kritiky.

Celý text Štrobla ZDE

„Za všech okolností ctím postoj Voltaira vyjádřený výrokem ‚Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat‘,“ napsal. Zmínil však i to, že se s Halíkem v mnohém neshodne. Prý se například rozchází v názoru na islám a na migrační krizi, což si prý může každý přečíst v jeho blozích. „Já naopak vítám třeba i drsný humor a je mi fuk, jakou svatou či posvátnou bytost si bere na mušku,“ napsal. Prý tedy není skalní fanoušek ani obdivovatel Halíka, avšak přes nesouhlasné a rozdílné názory prý je rád za to, že je. „Těší mě, jak reprezentuje naši zem v zahraničí, že mohu číst jeho knihy a třeba i nad některými jeho závěry kroutit hlavou,“ vysvětlil. „Za situace, kdy je dehonestován vřeštící lůzou, která by ho neváhala zabít, kdyby to bylo povolené, a současně jde na rozloučení se svým mistrem v teplákách a dělá si u rakve s jeho ostatky selfíčka, však musím zde zcela jasně napsat: JE SUIS TOMÁŠ HALÍK,“ zakončil svůj text.

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí

Třetím blogerem na Aktuálně byl Václav Hořejší, dle jeho vlastních slov zastánce skandinávského socialismu a eurohujer. Ten napsal, že obřad Karla Gotta byl důstojný a krásný. Prý ti, co obřad označili za šílený a nevkusný nápad, blasfémii neonormalizačního režimu, pokus zatáhnout náboženské a církevní symboly do politiky zemanovsko-babišovského populismu, se měli zmýlit, a tedy by to měli uznat.

Celý text Hořejšího ZDE

„Jsem přinejmenším rád, že spousta lidí, kteří možná nikdy v životě nebyli v kostele a o křesťanství prakticky nic nevědí, si připomněli, že vůbec existuje křesťanská víra, katolická církev a krásná liturgie a že církevní poslední rozloučení se zesnulým je mnohem důstojnější než civilní obřad. Možná to aspoň některé z nich povede k zamyšlení a příklonu k víře,“ doufal tázavě. Na konci článku zmínil, že je mu líto klesajícího počtu věřících, ale doufá v obrácení tohoto trendu, kdy pro většinu Evropanů bude dle jeho názoru samozřejmostí účast na nedělní mši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…