Smrt Mrázka, vyšetřování skupiny kolem Babiše... V té pozici, ve které jsem byl, se dozvíte spoustu věcí. Topolánek vypustil ohromující slova

31.10.2017 19:05

Někdejší předseda vlády a šéf ODS se v internetové televizi vyjádřil k povolebnímu vyjednávání a chování Andreje Babiše. Vítěz voleb má prý na stole asi 30 variant koalic, ale ve skutečnosti o koalici nestojí.

Smrt Mrázka, vyšetřování skupiny kolem Babiše... V té pozici, ve které jsem byl, se dozvíte spoustu věcí. Topolánek vypustil ohromující slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„To Babišovo prohlášení, že ‚urobí tu menšinouku‘, mi přijde jako předem připravený plán. Navíc nesmyslný,“ zdůraznil host. „Proč nesmyslný,“ zeptal se okamžitě Martin Veselovský. „Nesmyslný je v tom, že tady se nabízí asi 30 variant koalic, byť neříkám, že některé jsou trochu bizarní,“ prohlásil Topolánek hned na úvod.    

Ve skutečnosti prý žádná povolební vyjednávání ještě nezačala. Po prvním týdnu prý máme za sebou jen oťukávání. Babiš už po týdnu řekl, že u ostatních politických stran tak tvrdě narazil, že se musí pokusit jen o menšinovou vládu. „Celé je to jen hra,“ vyjádřil svůj názor Topolánek. Šéf hnutí ANO podle jeho názoru ve skutečnosti potenciálním koaličním partnerům nic nenabídl, protože žádnou koalici ve skutečnosti nechce.

Podle Topolánka by všichni politici měli respektovat vůli voličů, protože se občané vyjádřili v demokratických volbách. Jenže to, že volby byly demokratické, ještě neznamená, že byly úplně svobodné. „Ty volby demokratické byly, i když pochybuji o tom, že byly svobodné. Mezi demokratickou a svobodnou volbou může být velký rozdíl.“

„Vzpomeňte si na atmosféru po puči proti vládě Petra Nečase. Já trvám na tom, že to byl puč,“ zdůraznil host s odvoláním na rok 2013, kdy státní zástupci hovořili o tunách zlata a velké korupci. Žádné tuny zlata se sice dodnes nenašly, ale voliče to před volbami v roce 2013 přesvědčilo. V roce 2017 zase všechny politické strany neměly srovnatelný prostor ve všech médiích. Tradiční strany jsou stále dokola označovány za prohnilé a zkorumpované, takže pak se nelze divit, že Babiš, předseda SPD Tomio Okamura a Piráti uspěli.  

K dovršení všeho se chová nestandardně i Miloš Zeman, který už dopředu hlásí, že Andrej Babiš od něj dostane i případný druhý pokus na sestavení vlády. A pokud ANO získá předsedu sněmovny, což se chystají umožnit např. Piráti, tak Andrej Babiš bude mít v rukou všechny tři pokusy na sestavení vlády. Babiš na oplátku slíbil, že ANO nepostaví svého prezidentského kandidáta a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek dokonce veřejně řekl, že bude volit Miloše Zemana, což může ovlivnit asi 20 procent všech oprávněných voličů, kteří fakticky odevzdali hlas hnutí ANO ve volbách. 

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ve druhé polovině rozhovoru Topolánek rázně odmítl myšlenku, že by snad Andreje Babiše zplodila „zkorumpovaná ODS“, což Babiš opakuje už několik let. Podle Topolánka je to mýtus, protože Andrej Babiš byl od počátku 90. let součástí establishmentu. Jeho obchody se podle Topolánka odehrávaly až za hranou etiky, možná i na hraně zákona. Z pozice premiéra prý Topolánek např. věděl, že se policie zajímala také o možné spory Andreje Babiše a mafiána Františka Mrázka, když byl Mrázek zavražděn.

„Všichni se musejí obávat Andreje Babiše a jeho mocenského apetitu,“ varoval Topolánek důrazně.

Pravice, to jest ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL, by se měla spojit a spolupracovat jako protiváha hnutí ANO. Tato čtyřkoalice by měla navrhnout premiéra, který nebude na rozdíl od Andreje Babiše obviněn policií. „To je varianta, která nezradí voliče,“ podotkl Topolánek.   

Jistě že budou strany nespokojeny, že musejí dělat kompromisy, ale pokud máme poměrný volební systém, politici musejí být připraveni dělat kompromisy. Dělal je i Topolánek, když podepisoval Lisabonskou smlouvu. Prý se mu to osobně nelíbilo, ale stál v čele celkově proevropské vlády, takže v podstatě jen plnil programové prohlášení. Pokud chceme mít v České republice standardní demokracii západního typu, nelze postupovat jinak.

Jestliže bude v Česku vládnout spíše menšinová vláda bez důvěry sněmovny, pak se podle Topolánka posouváme spíš mezi východní státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…