Smrt těm prasatům, křičí muž na opět hořícím Majdanu. Lidé v Kyjevě však říkají: Na náměstí jsou povaleči a alkoholici. Zlobí se i Kličko

08.08.2014 10:20

V Kyjevě opět propukly demonstrace, které samotní Kyjevané vesměs odsuzují. Podporu nemají ani u starosty Klička. Příliš optimisticky nevypadá ani situace na bojišti ve východní části země. V poslední části svého textu publikovaného na serveru VICE News se novinářka Harriet Salem věnuje ruské odpovědi na sankce uvalené Západem.

Smrt  těm prasatům, křičí muž na opět hořícím Majdanu. Lidé v Kyjevě však říkají: Na náměstí jsou povaleči a alkoholici. Zlobí se i Kličko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ať žije svobodná Ukrajina

„Nad kyjevským náměstím Nezávislosti se dnes ráno opět objevila oblaka černého dýmu. Demonstranti začali opět stavět barikády a zapalovat ohně. Protestují tak proti úmyslu radnice odstranit jejich stany z náměstí. Z důvodu nepokojů byla zavřena i zdejší stanice metra. Vedle ohňů vzplály i emoce. Maskovaný muž skanduje 'smrt nepřátelům, smrt všem prasatům'. V místě probíhají drobné potyčky a násilnosti. Zdá se však, že demonstranti ztrácejí sympatie obyčejných Kyjevanů," všímá si Salem.

„Myšlenky Majdanu musít zůstat živé. Ne však tímto způsobem. Měli bychom všechny tyhle povaleče a alkoholiky vyhnat,“ sdělil VICE News kolemjdoucí šestačtyřicetiletý Kyjevan Aleksandr a dodal, že tihle rádobydemonstranti jen sedí ve svých stanech, zevlují a dělají nepořádek. Podle Aleksandra tak zrazují revoluci.

Video z pátečního rána:

Negativně se k těmto demonstrantům staví i bývalý boxer a současný starosta města Vitalij Kličko, podle kterého nemohou být násilnosti, zapalování ohňů a narušování veřejného pořádku nadále tolerovány. „To je totální destrukce všeho, za co jsme na Majdanu bojovali,“ dodal Kličko, který se majdanských demonstrací se svojí politickou stranou UDAR účastnil od podzimu 2013.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Mezitím pokračuje na východě země mohutná ofenziva ukrajinské armády. Zvýšení tempa je přisuzováno především rozhodnutí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který vyhlásil masivní mobilizaci a také zlegalizoval soukromé vojenské prapory, jež jsou financovány oligarchy. Tímto způsobem vytvořené oddíly žoldáků však vzbuzují nejistotu. Někteří ukrajinští politici se ptají, co bude s těmito oddíly, až protiteroristické operace skončí. „Existují obavy, že nebudou rozpuštěny a oligarchové je budou nadále využívat pro své cíle,“ sdělil VICE News politolog Taras Berezovec.

Z válkou zasažených oblastí zatím mnoho pozitivních zpráv podle Salem nepřichází. „Podle posledních údajů OSN bylo od vypuknutí konfliktu v polovině dubna zabito přes 1100 civilistů. Dalších 230 000 obyvatel muselo opustit své domovy. Mnozí z nich čelí problémům z důvodu nedostatku vody, potravin a ošacení. Žijí v nevyhovujících hygienických podmínkách," popisuje Salem tíživou situaci v oblasti. 

Válka se nyní podle mínění Salem přenesla také do oblasti mezinárodního obchodu. „Moskva vyhlásila embargo na dovoz potravin z Evropské unie, Kanady, Austrálie a Norska. Podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva se embargo týká zeleniny, masa, ryb, mléka a zboží každodenní spotřeby. Ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov prohlásil, že mezeru na trhu hodlá Rusko zacelit zvýšením dovozu potravin z Brazílie a Nového Zélandu," přináší Salem reakce ruských politiků.  

Mnoho expertů však podle ní tvrdí, že Rusko se bez potravin ze Západu neobejde a nic jiného než vyjednávání mu nakonec nezbude. „S jistou mírou nadsázky se dá říci, že ruská střední třída už nemůže existovat bez parmezánu, ricotty či francouzského vína. V dlouhodobém horizontu není možné vést obchodní válku proti celému světu. Putina to může časem stát podporu oligarchů, a to by pro něj byl konec," sdělil Salem politický komentátor Ben Judah.

Videa ze čtvrtka:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…