Smůla, senátoři. Ústavní stížnost na Zemana nemá šanci, shodují se právníci

15.01.2021 22:00

Ústavní právníci se shodují na tom, že stížnost 21 senátorů Starostů, KDU-ČSL, SEN 21 a Pirátů na způsob přijetí daňového balíčku zejména s ohledem na postup prezidenta Miloše Zemana, nemá u Ústavního soudu prakticky žádnou šanci na úspěch. „Není možné, aby domnělé a prezidentem popřené veto prezidenta převážilo nad vůlí parlamentu,“ okomentoval pro Právo právník a vysokoškolský pedagog Jan Wintr mizivé šance na úspěch senátorské stížnosti.

Smůla, senátoři. Ústavní stížnost na Zemana nemá šanci, shodují se právníci
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Anketa

Kdo ze jmenovaných chybí ve vysoké politice nejvíc?

hlasovalo: 6032 lidí
Senátoři přijetí daňového balíčku napadli s tím, že „nebyly splněny formální požadavky, které stanovuje Ústava pro přijímání zákonů“. Alespoň tak to zdůvodnil návrh europoslanec STAN a advokát Stanislav Polčák, který skupinu zastupuje.

Vadí jim zejména postup prezidenta Miloše Zemana, který zákon nepodepsal, avšak dle něj ani nevetoval. V dopisu předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) napsal, že svůj podpis pod zákon nepřipojuje a „zákon vrací k dalšímu opatření“. Svým písemným vyjádřením měl v záměru vzdát se předčasně své patnáctidenní lhůty, aby mohla novela nabýt účinnosti již úderem Nového roku.

Slova o „vrácení“ zákona pak mnoha lidem evokovala, že se jedná o veto, prezident však přímo neuvedl odkaz na příslušný článek Ústavy, jak činil v minulosti u právních norem, které vetovat chtěl.

Podle senátorů však o veto šlo a dolní parlamentní komora údajně měla o balíčku hlasovat znovu.

Ústavní právníci však tohoto názoru nejsou a nedávají skupině senátorů šanci na úspěch. „Považuji za velmi nepravděpodobné, že by Ústavní soud tento zákon zrušil. Podle Ústavy zákon přijímá Parlament. Prezident má právo tzv. suspenzivního veta. Pokud ale prezident dává najevo, že jeho vůle nebyla zákon vetovat, což vyplývá jak z jeho předchozích vyjádření, tak z odpovědi na dodatečný dotaz předsedy Sněmovny, není možné, aby domnělé a prezidentem popřené veto prezidenta převážilo nad vůlí parlamentu,“ sdělil Právu docent katedry teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr.

Do budoucna by dle něho bylo potřeba pouze vyjasnit to, že prezident nevyužil veta, avšak ani nepřipojil podpis. „Považuji za takřka vyloučené, že by Ústavní soud chtěl tuto otázku vyjasňovat zrovna na zákonu, který se týká daní milionů daňových poplatníků,“ zdůraznil však Wintr.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Ústavní právník Jan Kysela pak upozornil, že prezident vrátil zákon k „dalšímu opatření“, nikoli projednání a o veto tedy nejde. A to ani „omylem“.

Mezi hlavní změny zákona patří snížení daně z příjmů pro zaměstnance na 15 a 23 procent, dále je zvětšena základní daňová sleva či jsou v něm zastoupeny úpravy spotřební daně či zavedení stravenkového paušálu.

Ústavní stížnost spolu s 15 senátory z klubu Starostů podepsali Václav Láska a Přemysl Rabas (SEN 21), Lukáš Wagenknecht (za Piráty) a Lumír Kantor (za KDU-ČSL).

Senátoři též tvrdí, že změny v balíčku podle nich Sněmovna řádně neprojednala a to i přesto, že prošel standardním schvalovacím procesem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…