Smutek nad výsledkem voleb v Rakousku? Petr Robejšek ho rozptýlí

25.05.2016 14:14

„Hoferova FPÖ bude od nynějška v Rakousku spoluvládnout ještě výrazněji, než tomu bylo doposud. Ve Francii je takhle již nějakou dobu ‚u moci‘ Marine Le Penová a v Německu, sice méně výrazně, ale již nepopiratelně, Alternativa pro Německo (AfD),“ napsal na Neviditelném psu český politolog žijící v Německu Petr Robejšek.

Smutek nad výsledkem voleb v Rakousku? Petr Robejšek ho rozptýlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Norbert Hofer

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

„Pokrok je otázka úhlu pohledu. Vzhledem k tomu, že ideologie dosloužily, tak je i pojem pokrok jaksi bezprizorní. Tradičně je pokrok ztotožňován s tím, co nadchází. A když se porozhlédneme po Evropě, tak třeba heslu Hoferovy FPÖ ‚Rakousko Rakušanům‘ pravděpodobně patří budoucnost,“ uvádí Robejšek.

Podle českého politologa se dá v podstatě říci, jakkoli se to může zdá být ironické, že v „rakouských prezidentských volbách pestrá koalice zpátečníků dočasně zabránila vítězství kandidáta pokrokových sil“.

Robejšek je dále přesvědčen o tom, že na rychlo stlučená aliance těch, které pohromadě drží jen odmítání politiky Norberta Hofera, nebude na politickou obnovu země stačit, prý se brzy stejně opět „rozklíží“ v šarvátkách o „to či ono“.

„Naproti tomu vychází z druhého kola prezidentských voleb blok těch, kteří odmítají trvale vládnoucí oligarchii velké koalice, příliv migrantů a evropskou integraci, výrazně posílen a sjednocen,“ uvádí.

Přestože má „staronová“ velká koalice nového kancléře, Robejšek je přesvědčen o tom, že s ohledem na výsledky druhého kola prezidentských voleb se neodváží změnit svou politiku vůči migrantům a EU.

„Hoferova FPÖ bude od nynějška v Rakousku spoluvládnout ještě výrazněji, než tomu bylo doposud. Ve Francii je takhle již nějakou dobu ‚u moci‘ Marine Le Penová a v Německu, sice méně výrazně, ale již nepopiratelně, Alternativa pro Německo (AfD),“ tvrdí.

V závěru dodává, že se vzestup FPÖ dá očekávat i nadále. „Její prezidentský kandidát Hofer sice prohrál, ale zato vzrostly šance jejího předsedy Heinze-Christiana Stracheho získat mnohem významnější funkci rakouského kancléře,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…