Smutná čísla pro TOP 09. Průzkumníci od ní oddělili Starosty a hned je všechno jinak

17.10.2014 11:36

Na světě je první průzkum, který hodnotí volební preference zvlášť pro TOP 09 a zvlášť pro hnutí STAN, které v posledních sněmovních volbách kandidovaly společně. Výzkum, který zpracovala společnost Phoenix research on-line, přisuzuje vítězství hnutí ANO. Z výzkumu také vyplývá, že ochota jít volit se snižuje. Voleb do poslanecké sněmovny by se na přelomu září a října letošního roku zúčastnilo 52,8 procenta oprávněných voličů. V předčasných volbách na podzim 2013 byla účast 59,48 procenta.

Smutná čísla pro TOP 09. Průzkumníci od ní oddělili Starosty a hned je všechno jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Hnutí ANO by získalo 21,3 procenta (ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta) a udržuje si tak čtyřprocentní náskok od loňského sněmovního vítěze, sociální demokracie. Podle autorů výzkumu se podařilo šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi stabilizovat voličskou podporu, spojit ji se svou osobou a uspokojit ji prezentací své práce a schopností operativně rozhodovat jako sólo osoba, aniž by musel hlouběji prezentovat program a hnutí ANO 2011.

Sobotkovi se nedaří zastínit energičnost Babiše

ČSSD by získala jen 16,8 procenta (oproti 20,45 procenta v předčasných volbách 2013). Z výzkumu vyplývá, že ČSSD preferenčně ztrácí v situaci, kdy se voliči rozhodují podle předsedů stran. „Bohuslavu Sobotkovi se nadále nedaří zastínit mediální energičnost Andreje Babiše,“ uvádí autoři výzkumu.

Celý průzkum ZDE

Na třetím místě by se umístila KSČM s 11,1 procenty (v roce 2013 14,91 procenta). Až s odstupem ji následuje TOP 09, která pokud by kandidovala samostatně bez svého dlouhodobého volebního partnera – hnutí Starostové a nezávislí (STAN), pak by se dělila s ODS o čtvrté preferenční místo se 7,2 procenty. Loni na podzim měla koalice TOP 09 a STAN ve sněmovních volbách 11,99 procenta a ODS 7,72 procenta.

Lidovci mají podporu nízkou, ale stabilní

Poslední stranou, která by se dostala do sněmovny, jsou lidovci. Těm nejnovější výzkum přisuzuje 6,7 procenta (v roce 2013 získali 6,78 procenta). Hnutí Úsvit přímé demokracie dává výzkum jen 3,6 procenta preferencí (ve volbách 2013 přitom hnutí Tomia Okamury získalo 6,88 procenta). Podle autorů výzkumu Úsvit doplácí na neúspěšnost v prosazování svých cílů a menší mediální viditelnost. Strana svobodných občanů by získala 2,7 procenta, STAN pak 2,2 procenta, stejně jako piráti. Strana zelených (SZ) má podporu 1,4 procenta voličů.

Průzkum byl proveden on-line metodou ve dnech 22. září až 9. října 2014 na vzorku 1008 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky ve věku od osmnácti let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…