Smutná reportáž z Doněcku: Zasloužilá profesorka žebrá o peníze. Obyvatelé města žijí ve strachu a bídě

25.05.2015 8:43

Reportér ukrajinského deníku Kyiv Post Stefan Huijboom upozorňuje na rostoucí nespokojenost obyvatel válkou zničeného Doněcku. Zdejší obyvatele prý nechce Rusko ani Ukrajina. Jejich život představuje každodenní boj o přežití.

Smutná reportáž z Doněcku: Zasloužilá profesorka žebrá o peníze. Obyvatelé města žijí ve strachu a bídě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova odborů je dnes zavřená, ale občas se kolem ní konají vojenská cvičení

Mnoho Ukrajinců čekajících na posledním kontrolním stanovišti před vstupem na území kontrolované separatisty cítí bezmoc a zoufalství. „Všichni současnou situací trpíme. Doněck je obzvlášť v tomto ročním období nádherné město. Mělo by to všechno už konečně přestat, bohužel se tak nestane,“ svěřuje se Irina, která se nechce z obav o svoji budoucnost představit celým jménem. Podle Huijbooma usiluje nyní Rusko na Ukrajině o jediné – destrukci. Proruští separatisté v rámci plnění této „strategie“ pravidelně ostřelují továrnu na výrobu koksu v Avdijivce. Huijboom poukazuje na to, že na rozdíl od Krymu Rusko nemá zájem připojovat toto území ke svému.

„Zdá se, že o Donbas Rusko skutečně nestojí. Náklady, které by muselo ke kontrole tohoto rozsáhlého území vynaložit, by byly vysoké a patrně neefektivní. Zejména v situaci, kdy není schopna propojit se s Krymem prostřednictvím území jihovýchodní Ukrajiny. Paradoxně to však vypadá, že Donbas nechce ani Ukrajina. Alespoň se tak dá usuzovat podle toho, jak přísná pravidla pro překročení hranic zde nyní uplatňuje,“ píše Huijboom a odkazuje na výroky neoficiální tiskové mluvčí separatistů, podle které Donbas nebude vzhledem k vysokým nákladům potřebným na obnovu regionu nikdy součástí Ruska. „Rusové se navíc chtějí vyhnout dalšímu zpřísnění sankcí, které by po anexi dalšího území jistě následovalo,“ doplňuje mluvčí.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Dle jejího názoru budou oblasti kontrolované nyní separatisty vždy součástí Ukrajiny, byť se zvláštním postavením. „Na konci letošního roku se zde budou konat krajské volby. Znamená to, že budeme moci volit naše vlastní úředníky. Tak už to fakticky funguje nyní, ale naše úřady zatím oficiálně uznává jen Rusko a pár dalších zemí. Uvidíme, jak to bude po volbách,“ říká mluvčí, která nechce prozradit své jméno, protože nemá oprávnění hovořit za separatisty před veřejností. Jak ovšem konstatuje reportér Huijboom, úřady v Doněcké lidové republice se od začátku snaží zajistit všechny atributy vlastní samostatnému státu. Byla otevřena vlastní banka a vedle toho také došlo k převzetí ukrajinského řetězce supermarketu ATB. Separatisté také zajistili jednu pobočku Privat Bank, kterou ihned znárodnili. Klienti banky si tak mohou vybírat peníze bez nutnosti vstupovat na ukrajinské území. Vyplácí se ovšem v ruských rublech.

„Separatisté také vybírají daně. A to i od těch, kteří pracují mimo jimi kontrolované území, což představuje hlavní objem financí. V jejich vlastních regionech je totiž jen velmi málo funkčních pracovních míst. Není ovšem zcela jasné, jak výběr daní funguje,“ uvádí Huijboom a konstatuje, že hranice mezi bohatými a chudými je čím dál tím více zřetelnější. „V blízkosti Puškinova náměstí se shromažďují drahé západní vozy a v přilehlých luxusních kavárnách a restauracích vysedávají jejich majitelé. Je velkou záhadou, kde tito povětšinou mladí lidé berou i v těchto špatných časech peníze,“ podivuje se Huijboom. V ostrém kontrastu s těmito šťastlivci jsou jiní rádi, že seženou alespoň základní potraviny.

Do této kategorie doněckého obyvatelstva patří také devětašedesátiletá důchodkyně Valentina, bývalá profesorka na zdejší Polytechnické univerzitě. Nyní musí žebrat o peníze při procházkách se svým psem. „Více než čtyřicet let jsem působila jako profesorka a nyní nemůžu žít život, jaký jsem si představovala. Nyní musím žadonit o peníze. Nikdy bych si nedokázala přestavit, že se něčeho takového dožiji. Nevím, jestli se to ještě někdy zlepší, ale modlím se, aby se tak stalo,“ říká Valentina smutným hlasem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …