Smutné dny Jakuba Patočky: Vyhodili ho z ČSSD, prasklo jak dojil ministerstva a teď ještě dostal pokutu

23.11.2017 19:32

Spolku Svoboda projevu udělil pokutu Úřad pro dohled nad financováním politických stran. Spolek založili autoři Žlutého barona, redaktoři Deníku Referendum Jakub Patočka a Zuzana Vlasatá, a to s cílem organizace turné, kde knihu představili veřejnosti.

Smutné dny Jakuba Patočky: Vyhodili ho z ČSSD, prasklo jak dojil ministerstva a teď ještě dostal pokutu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka (vlevo) a Jindřich Šídlo ze Seznam.cz

Rozhodnutí od Úřadu pro dohled nad financováním politických stran obdržel dnes právní zástupce autorů Žlutého barona advokát Antonín Továrek. Právě zmiňovaná propagace knihy podle vyjádření Úřadu byla vedena jako negativní volební kampaň proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Server Forum24.cz informoval, že Úřad autorům udělil pokutu ve výši sedmadvacet tisíc korun.

Autorům jsou Úřadem například vytýkány inzeráty v denících Bohemia a veřejný výlep plakátů – ty totiž zvaly občany na různé besedy s autory knihy Žlutý baron a na projekci filmu Selský rozum.

Už dříve se Patočka společně s Vlasatou ohrazovali, že se jedná o šikanu a celé řízení označili jako zásah do svobodné práce novinářů.

Původní zdroj ZDE

„Je daleko za hranicí špatného vtipu klást novinářům meze v propagaci jejich vlastní práce, zvláště v kontextu toho, že u nás současně vrcholový politik může vydávat celostátní deníky a provozovat celostátní rozhlasovou stanici i televizi, kde jeho zaměstnanci mohou jakkoliv propagovat jeho práci a jakkoliv napadat práci politických oponentů,“ napsali ve své reakci na zahájení řízení autoři knihy Žlutý baron.

Právní úprava nedovoluje Patočkovi a Vlasaté odvolání proti rozhodnutí Úřadu. Jediné, co je v jejich situaci možné uřinit, je napadnout Úřad žalobou u Krajského správního soudu v Brně. Autoři prý žalobu chtějí podat co nejdříve, po dohodě se svým právním zástupcem. 

Jakub Patočka byl donedávna členem ČSSD, před dvěma týdny jej brněnská organizace ze strany vyloučila. Potom Lidovky.cz popsaly, jakým způsobem byl jeho web Deník Referendum a další mediální aktivity subvenovány statisíci od ministerstev řízených ČSSD. A nakonec Respekt přišel s informací, jak byli jeho redaktoři na úřadech ovládaných sociálními demokraty přímo fiktivně zaměstnáváni.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…