Smutný Dejdar: Jsem zostuzen za vlastní názor. Je to hysterie a nenávist

21.01.2013 11:32

Podpora prezidentského kandidáta Miloše Zemana, kterou vyslovil herec Martin Dejdar, rozpoutala mezi oběma koly volby nevídanou aféru. Scenárista Jiří Stránský a režisér Hynek Bočan, kteří jsou podepsáni pod seriálem Zdivočelá země, za tento postoj Dejdara zatratili. Herci je z toho smutno.

Smutný Dejdar: Jsem zostuzen za vlastní názor. Je to hysterie a nenávist
Foto: martindejdar.com
Popisek: Herec Martin Dejdar

Dejdar v seriálu ztvárnil hlavní roli komunisty perzekvovaného pilota Antonína Maděry. Podle tvůrců svým nynějším postojem popřel vše, co v seriálu hlásal, neboť podpořil kandidáta, který komunistům nadbíhá. Dejdar nyní poskytl osobní vyjádření, ve kterém celé kauzy lituje, ale zároveň poukazuje na nebezpečí, které nám hrozí.

„Podepsal jsem Několik vět, cinkal jsem klíči na různých prostranstvích, stávkoval jsem v divadle, hrdě jsem v lednu '90 tleskal na Hradčanském náměstí prezidentu Havlovi,“ rekapituluje. Vždy byl prý ochoten podpořit vše, co ukazovalo zrůdnost komunismu.

Nikdy se prý nebál vyjádřit svůj názor a učinil tak i v tomto případě. Po této zkušenosti si jej však prý příště raději nechá pro sebe. „Mediální hysterie, která se kolem volby hlavy státu strhla, mě jednak šokuje a jednak ve mně vyvolává pocit, že jde asi o hodně,“ uvádí ve svém prohlášení. Už prý chápe, proč se ve vyspělých společnostech dotaz na volební preference považuje za nezdvořilý.

On sám prý navzdory nenávisti schvaluje Bočanovi a Stránskému, že budou volit Karla Schwarzenberga. On sám uznává, že i kníže může být dobrým prezidentem. Jen jej děsí, aby jeho horliví sympatizanti nezačali opět vytvářet seznamy, kdo smí a nesmí hrát jaké role. „Což už tady bylo a ty jsi to, Hynku, zažil na vlastní kůži,“ připomíná Bočanovi.

I přes tento útok prý Stránského i Bočana nadále uznává a lidsky i umělecky je má rád. „A je mi nesmírně líto, že už spolu nikdy nebudeme dělat a že oni se mnou končí. Připadá mi to poněkud zdivočelé,“ uzavírá své prohlášení. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …