Smutný Heger. Chystal pro řádné pacienty tisícikorunové odměny

06.07.2013 20:58

Odcházející ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chtěl učinit další krok v reformě zdravotnictví. Podle připravované novely zákona měly zdravotní pojišťovny vyplácet odměny klientům v případě, že pravidelně absolvovali všechny doporučené preventivní prohlídky. Informuje o tom server Aktuálně.cz

Smutný Heger. Chystal pro řádné pacienty tisícikorunové odměny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

„Odměna by měla být vyplácena z fondu prevence, pojištěnec tu částku bude mít k dispozici a využije ji na to, co uzná za vhodné," popsal deníku Aktuálně.cz náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Odcházející vláda premiéra Petra Nečase (ODS) měla návrh projednat v červenci, ale už to nestihne. O osudu zákona rozhodne úřednická vláda Jiřího Rusnoka, konkrétně Hegerův nástupce ve funkci Martin Holcát.

Sociálním demokratům se návrh nelíbí

Pokud by novelu schválila vláda a posléze Poslanecká sněmovna, šlo by v podstatě o revoluční krok, protože dosud mohou pacienti získat jen příspěvek v řádu stovek korun např. na očkování. Podle poslance Borise Šťastného, předsedy zdravotního výboru dolní parlamentní komory, chtěli občanští demokraté návrh podpořit. Podmínky vyplácení odměn si měly stanovit samy pojišťovny.

Má to ale háček. Odměny by mohly vyplácet jen pojišťovny, jejichž zdravotní plán by schválila vláda a které by udržely hospodaření v kladných číslech. Tato podmínka ale podle sociálních demokratů poškozuje VZP. Její hospodaření se v kladných číslech nepohybuje.

"Není to rozumné, zvláště pokud v systému nejsou peníze. Umožní to vyvést peníze ven a bude to sloužit pro akvizici pro získání nových pojištěnců," tvrdí stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Něměček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…