Snad jednou Rusko zase začne uznávat pravidla. V Reflexu promluvil Radoslaw Sikorski, který proti Moskvě bojoval už před třiceti lety

19.02.2015 8:25

Týdeník Reflex ve velkém profilovém rozhovoru představil předsedu polského Sejmu Radoslawa Sikorského. Dlouholetý ministr zahraničí, o kterém se vloni uvažovalo dokonce jako o šéfovi diplomacie celé EU, kromě svého pestrého životního příběhu emigranta na oxfordské univerzitě a novináře dokumentujícího v Afghánistánu bestialitu sovětských okupantů, popsal též svůj pohled na současné dění na Ukrajině.

Snad jednou Rusko zase začne uznávat pravidla. V Reflexu promluvil Radoslaw Sikorski, který proti Moskvě bojoval už před třiceti lety
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Bylo to rohodnutí jednoho muže,“ říká o krvavém střetu na Ukrajině. Touto osobou je podle něj jednoznačně ruský prezident Vladimir Putin. Sám Sikorski za EU prostředkoval dohodu mezi opozicí na Majdanu a tehdejším prezidentem Janukovyčem. Vzpomíná, jak přilétal do Kyjeva v době, kdy byl obležený a tekla v něm krev.

„Viděl jsem odstřelovače na budovách a mrtvé v okolí náměstí. Vyjednávali jsme v prezidentském paláci a pár set metrů od nás zabíjeli civilisty,“ vzpomíná tehdejší šéf polské diplomacie. Přímo při jednání prý z oken pozorovali oblaka dýmu z hořících barikád.

Mezitím Ukrajina přišla o Krym a Sikorski se obává, že Rusko už jej nevrátí. „Pokud bude Vladimir Putin ve svém úřadu, tak ne. To ovšem neznamená, že ho tato bezprávní anexe nebude nic stát,“ varuje exministr. Právě proto jsou prý mimořádně důležité sankce na Rusko uvalené.

Mezitím se začalo bojovat přímo na Ukrajině a podle Sikorského má i v tomto prsty Moskva. „Pokud by Rusko nedodávalo zbraně a munici separatistům, kdyby na východě Ukrajiny nebojovali ruští žoldáci, tak by celý konflikt skončil už dávno,“ říká předseda polského parlamentu. „Přes všechny taktické úspěchy jsem ale přesvědčen, že to nakonec nebude strategické vítězství Ruska,“ myslí si.

Ukrajina má podle Sikorského právo se sama rozhodnout, s kým chce spolupracovat. Pokud jí v tom chce někdo bránit, je to prý jeho chyba. „Ale snad se Rusko jednou vrátí do světa pravidel a respektování mezinárodního práva,“ věří muž, který v minulosti dokonce neúspěšně kandidoval na polského prezidenta.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…