Snad se pánové konečně chytnou za nos, řekl Bartoš. A padlo i slovo normalizace

23.06.2019 20:50

O demonstraci na Letné pohovořil pro ČT24 i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se sám celé dnešní akce aktivně zúčastnil.

Snad se pánové konečně chytnou za nos, řekl Bartoš. A padlo i slovo normalizace
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Já jsem se té demonstrace účastnil jako jeden z těch čtvrt milionu lidí, protože já když jsem šel dělat před deseti lety politiku, tak vlastně to bylo z jisté občanské nespokojenosti. Mně se ta demonstrace líbila nejenom kvůli tomu počtu lidí z celé republiky, kteří tam prostě proudili. My jsme šli pěšky s manželkou z Malostranské a byli tam lidé z Plzně, z různých koutů republiky, ale tam se hovořilo o tom, že ta občanská společnost musí vést s těmi politiky dialog. A to si myslím, že byla asi největší zpráva, která tam zaznívala z toho pódia. Že prostě občané mají politiky kontrolovat, a když se jim něco nelíbí, tak je naprosto demokratické a správné se ozvat,“ poznamenal Bartoš.

„A když se ta debata prostě neodvíjí, ten politik nenaslouchá, tak přijde jedna demonstrace, druhá demonstrace a pak je čtvrt milionu lidí na Letné, protože ten způsob, jakým se vlastně nastoupilo do druhé půlky vlády Andreje Babiše, a nejsou to jenom jeho kauzy, ale je to i ohrožení té justice, tak se to občanům nelíbí. A pokud to premiér Babiš bagatelizuje a jiní politici se prostě až vysmívají těm demonstrantům, tak ta síla roste. A já věřím, že to smysl má. Protože politici odvádějí práci ve Sněmovně, jdou tou politickou cestou a občanská společnost je prostě jedním z pilířů fungující demokracie,“ dodal Bartoš.

„Nacházím mezi požadavky řečníků velkou synergii v tom, s čím já jsem vstupoval do té politiky, ať je to volání po jakési politické kultuře, ale je to i ostrá kritika prostě oligarchie, klientelismu, dosazování kamarádíčků do důležitých postů. A to pan Babiš kritizoval, ale v podstatě už za předchozí vlády v tom stále pokračuje,“ zmínil Bartoš.

„Myslím si, že za Piráty máslo na hlavě nemáme. A to, co předvádějí, řekněme politici, ministři, kteří jsou blízcí Andreji Babišovi, i prostě politika Hradu a jakým způsobem se vyjadřují o politických oponentech i občanech, se mi nelíbí a já doufám, že už se konečně pánové nahoře chytnou za nos, protože ta kultura je jako zpátky někde k normalizaci,“ uzavřel.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina ví, že je vyřízená.“ Zadunělo z prestižního místa

8:05 „Ukrajina ví, že je vyřízená.“ Zadunělo z prestižního místa

Ukrajina ví, že je vyřízená. Tak zní titulek článku v prestižním britském listu The Telegraph. Popul…