Sněhurka, Popelka a Šípková Růženka prý kazí děti: Jsou genderově nevyvážené, samé smutné holčičky

09.02.2017 7:44

Desetiletá školačka Jana se postavila organizaci Besip. Nelíbilo se jí totiž, že po složení zkoušek získá průkaz cyklisty. „Jak by se líbilo vám, kdybyste dostal průkaz cyklistiky?“ ptá se Jana ředitele. Upozorňuje tak na genderovou nevyváženost. Tématu se věnují Lidové noviny.

Sněhurka, Popelka a Šípková Růženka prý kazí děti: Jsou genderově nevyvážené, samé smutné holčičky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Jak uvádějí, ministerstvo školství se sice snaží o to, aby texty byly z hlediska pohlaví vyvážené, podle expertů se však nedaří. Kvůli tomu, že otázka stereotypního vnímání rozdílů mezi muži a ženami se začíná ve společnosti ozývat čím dál více, pozornost se obrátila na učebnice. Ty prochází schvalováním, již dokonce sedm let. Recenzenti se snaží najít nedostatky a vyhnout se tak genderově nevyváženým textům. 

Jak však podotýká expertka Anna Babanová, recenzenti nemají patřičné vzdělání o genderu. „Nevědí, co taková vyváženost obnáší. Na otázku, zda je kniha zatížená, napíšou ne. Ale ve výsledku se v ní stereotypy objevují,“ tvrdí.

Lidové noviny se pak zaměřily i na časopis National Geographic, jenž hodnotil princezny z dílny Walta Disneyho podle jejich emancipace. Nejhůře dopadla Sněhurka. Kromě ní se pak velmi špatně umístila i Popelka a Šípková Růženka. A právě příklady takto pasivních a bezradných dívek se objevují podle expertů i v českých učebnicích. „V jedné byl příběh Terezy, která navléká korálky. Chybí jí poslední, červený. Seděla, plakala a přišel k ní chlapec se slovy: ‚Nebreč, utrhnu ti šípek.‘“ popisuje Babanová, jež autorce navrhla, aby se v učebnici objevilo to, že si šípek utrhne dívka sama. Domnívá se totiž, že v demokratickém školství nemá učebnice založená na stereotypech podle ní co dělat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…