Sněm TOP 09 mezi Svobodnou Evropou a hřbitovem. Jiří Pospíšil má z pražského hotelu odejít jako předseda

25.11.2017 7:03

Důvody volební prohry budou dnes v pražském Hotelu Don Giovanni (mezi sídlem Svobodné Evropy a Olšanskými hřbitovy, pozn. red.) hledat delegáti volebního sněmu TOP 09. Na neděli je naplánována volba nového vedení, spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek nebude obhajovat funkci předsedy, kterou zastává od 29. listopadu 2015. Jediným zájemcem o nejvyšší stranický post s nominací krajů je europoslanec Jiří Pospíšil. Na dnešním programu sněmu jsou zpráva končícího předsedy, diskuse a volba kontrolních orgánů.

Sněm TOP 09 mezi Svobodnou Evropou a hřbitovem. Jiří Pospíšil má z pražského hotelu odejít jako předseda
Foto: TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil hostem Partie na TV Prima

O tom, kdo povede TOP 09 po osmi letech, kdy ji řídili Kalousek a nynější čestný předseda Karel Schwarzenberg, bude podle informací ČTK rozhodovat 181 delegátů pátého sněmu.

Po šéfovi Zelených Matěji Stropnickém a předsedovi Svobodných Petru Machovi, kteří odstoupili ihned po sněmovních volbách, bude Kalousek třetím lídrem, který opustí vrcholnou stranickou funkci v reakci na výsledek voleb. Rozhodnutí nepokračovat zdůvodňuje snahou o sjednocení středopravicových sil, v čemž podle něj může překážet jeho historie bývalého předsedy KDU-ČSL.

Strana během posledního volebního období, kdy byla v opozici, přišla o řadu voličů a také ukončila spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). V říjnových volbách jen těsně překonala pětiprocentní hranici a udržela se ve Sněmovně se sedmi mandáty. Funkci poslance neobhájili první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, místopředseda Leoš Heger, další místopředsedkyně Jitka Chalánková znovu nekandidovala. Mandát naopak obhájily spolu s Kalouskem a Schwarzenbergem místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a Helena Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…