Sněmovna bude hlasovat o vydání poslance. Babišovec čelí obvinění

06.11.2013 19:35

Okresní soud v Mostě chce do konce příštího týdne požádat sněmovnu o vydání čerstvě zvoleného poslance za ANO Bronislava Schwarze k trestnímu stíhání. Uvedl to ve středu deník Insider. Ředitel mosteckých městských strážníků Schwarz čelí už několik let obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Schwarz vinu odmítá.

Sněmovna bude hlasovat o vydání poslance. Babišovec čelí obvinění
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

Obžalován byl kvůli tomu, že v roce 2006 coby vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní. Schwarz se hájí tím, že jednal na základě pokynu nadřízeného.

Před volbami se k soudu nedostavil

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Verdikt měl podle Insideru padnout necelé dva týdny před sněmovními volbami, hlavní líčení se ale nekonalo, protože Schwarz a jeho právník nepřišli. Zvolením Schwarze do sněmovny bylo trestní řízení přerušeno, a to až do doby, než poslanci vysloví souhlas s jeho vydáním.

Schwarz, který se do dolní komory Parlamentu dostal z druhého místa kandidátky ANO na Ústecku, popřel, že by kandidoval účelově. „Rozhodně jsem nešel do voleb kvůli tomu, abych získal imunitu. Kolegům z poslaneckého klubu doporučím svoje vydání a sám pro ně budu hlasovat,“ řekl deníku. Insider připomíná, že ani šéf hnutí ANO Babiš se dva týdny před volbami nedostavil k soudu v Bratislavě, který rozhodoval o tom, zda byl vědomým spolupracovníkem StB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…