Sněmovna by měla rozhodnout o zavedení evidence tržeb

10.02.2016 6:40

Sněmovna by měla dnes rozhodnout o zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb. Pokud budou poslanci o předlohách hlasovat, očekává se, že je nejméně koaliční většinou navzdory odporu pravicové opozice schválí. Předpokládá se, že pravice se bude snažit hlasování zbrzdit.

Sněmovna by měla rozhodnout o zavedení evidence tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Dnešek bude šestým jednacím dnem závěrečného kola debaty o evidenci tržeb, od níž si vláda slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní. Sněmovna na tento den stanovila koaliční většinou pevnou dobu, kdy má o příslušných zákonech a pozměňovacích návrzích k nim hlasovat.

Pravicová opozice tvrdí, že koalice tímto postupem porušila sněmovní jednací řád. ODS už avizovala, že u Ústavního soudu napadne proceduru i samotný zákon. Pravice tvrdí, že evidence tržeb ztíží život hlavně menším podnikatelům, obává se taky možného zneužití dat.

Pokud předlohy schválí Sněmovna, Senát a podepíše prezident, podnikatelé začnou elektronicky posílat údaje o tržbách do registru patrně od listopadu. Nejprve půjde o restaurace a hotely, postupně budou přibývat další odvětví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…