Sněmovna má dnes schvalovat státní rozpočet na příští rok

19.12.2013 6:45

Poslanci se dnes dopoledne sejdou nad závěrečným čtením státního rozpočtu na příští rok. Nejprve rozhodnou o návrzích na přesuny peněz uvnitř rozpočtu a nakonec o rozpočtu samotném. Navrhovaný schodek rozpočtu se má proti letošku zvýšit ze 100 miliard na 112 miliard korun.

Sněmovna má dnes schvalovat státní rozpočet na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka v jednání poslanecké sněmovny

Sněmovní rozpočtový výbor navrhl přesunout uvnitř rozpočtu 6,7 miliardy korun, poslanci pak ve druhém čtení navrhli přesunout zhruba 20 miliard. Výbor navrhuje zejména zkrátit výdaje o celkem pět miliard korun a posílit o ně vládní rozpočtovou rezervu. Poslanci navrhují přidat peníze například na platy učitelů, sociální služby nebo vědu a výzkum.

Návrh rozpočtu kritizuje mimo jiné TOP 09, podle které rozpočet není ani úsporný, ani prorůstový. Zástupcům TOP 09 vadí především to, že klesají výdaje na vědu a výzkum a kapitálové výdaje. Bývalá vládní strana navrhne několik pozměňovacích návrhů.

O polední přestávce v jednání sněmovny se sejde její mandátový a imunitní výbor, aby posoudil policejní žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. Měl by vydat své doporučení pro sněmovnu. Žádost souvisí s kauzou kolem pražské Opencard. Výbor už se žádostí zabýval v pondělí, ale projednávání přerušil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…