Sněmovna nejspíše schválí odklad projektu elektronické neschopenky

18.09.2018 23:45

Projekt elektronické neschopenky od příštího roku spuštěn nebude, neboť tento uzákoněný termín nebude možné naplnit. Sněmovna proto pravděpodobně schválí zrušení termínu v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení, jak to navrhla vláda. Její záměr dnes v nedokončeném prvním kole projednávání podpořila i opozice.

Sněmovna nejspíše schválí odklad projektu elektronické neschopenky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání víceletého finančního rámce EU. Debata se také stočila na hlasování českých europoslanců pro uvalení sankcí na Maďarsko

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslancům řekla, že by projekt chtěla odložit o rok. Ministerstvo přitom v návrhu, který připravilo ještě pod vedením Jaroslavy Němcové (ANO), počítalo s dvouletou přípravou nových pravidel e-neschopenky, a tedy s jejich zavedením až od ledna 2021.

Práce na projektu měla podle dřívějšího vyjádření Němcové převzít Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která nemocenskou vyplácí. Postup ministerstva kritizovali zástupci ODS, TOP 09 i Pirátů. Podle nich řada nedostatků v projektu vznikla kvůli obstrukcím týmu bývalé ministryně.

Lékaři mohou elektronicky neschopenky vystavovat už nyní, a to od roku 2010. Mohou využít takzvané e-podání. Potřebují k tomu jen počítač s internetem a lékařský software, který službu e-podání podporuje. Musí se pak v ČSSZ registrovat. Tento úřad chce firmám od příštího roku umožnit, aby mohly dodatečně údaje o nemocných pracovnících přes počítač kontrolovat. Uvidí je ale až poté, co je správa obdrží poštou a do systému zadá, pokud doktoři nebudou tiskopisy vyplňovat elektronicky.

Podle údajů ČSSZ každý rok přibývá neschopenkových formulářů, které lékaři přes počítač posílají. V roce 2015 jich bylo 56 000 a loni 117 000.

Elektronické neschopenky měli doktoři dobrovolně používat od ledna. Vystavili by je a odeslali přes počítač. Údaje o pracovní neschopnosti zaměstnance by okamžitě mohl vidět jeho zaměstnavatel. Nemocní by nemuseli tiskopisy nosit do práce a mohli se jít rovnou léčit. Doklady by také hned měla ČSSZ.

Zatím není jasné, odkdy by e-neschopenky měly být pro lékaře povinné. Po zavedení elektronických neschopenek volají zaměstnavatelé. Chtějí díky tomu mít lepší kontrolu nad nemocnými zaměstnanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…