Sněmovna neřešila mýto. Opozice se snažila, ale s návrhem neuspěla

01.03.2016 18:21

Opozice nepřesvědčila sněmovnu, aby na březnové schůzi řešila výběr dálničního mýtného, tarify elektřiny nebo vyšetřování trestných činů kolem privatizací. Doplnění programu dnes chtěli opoziční poslanci prosadit při schvalování nabitého programu jednání dolní komory, která má projednat dvě stovky bodů. Sněmovna jeho rozšíření nepřipustila. Informuje o tom ČTK.

Sněmovna neřešila mýto. Opozice se snažila, ale s návrhem neuspěla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Situaci s výběrem dálničního mýtného chtěl projednávat František Laudát (TOP 09). Podle něj prodloužení smlouvy na provoz mýtného se současným provozovatelem, které plánuje ministerstvo dopravy, by mohlo mít pro Česko negativní soudní dohru. Vláda zatím rozhodování o návrhu ministerstva odložila.

Informace o změnách tarifních cen elektřiny žádali poslanci Úsvitu. Energetický regulační úřad se ale rozhodl novou tarifní strukturu přepracovat, jak dnes oznámila jeho předsedkyně Alena Vitásková. Původní návrh, který se měl odvíjet od velikosti jističe, řada politiků včetně vládních odmítla. Znamenal by totiž zdražení pro dvě pětiny domácností a většinu podnikatelů s malou spotřebou.

Ani trojí neúspěch na předcházejících schůzích neodradil poslance Tomia Okamuru

Předseda KSČM Vojtěch Filip žádal informace o počtu a stavu vyšetřování trestných činů souvisejících s privatizací. Chtěl také zprávu, kolik lidé státu dluží za nezaplacené privatizace a co stát podniká pro jejich získání. Podle Filipa u řady případů hrozí promlčení.

Ani trojí neúspěch na předcházejících schůzích neodradil poslance Tomia Okamuru od návrhu, aby sněmovna vyzvala vládu k vypsání referenda o vystoupení Česka z EU. Okamura chtěl také informaci o krocích ve prospěch Petra Jaška, který je měsíce zadržován v Súdánu.

Podobně poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) znovu neprosadil návrh, aby se dolní komora vrátila k výroku vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) o „minimálně čtyřech pěti“ zlodějích mezi poslanci. Farský upozornil, že šéf ANO opakovaně odmítl upřesnit, které členy dolní komory pokládá za zloděje. Navrhoval proto, aby sněmovna přiměla vicepremiéra k omluvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…