Sněmovna potvrdila změny v odměňování vojáků

09.12.2014 20:55

Sněmovna dnes potvrdila novelu zákona o vojácích z povolání, která mění zejména systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Přistoupila jednomyslně na senátní úpravu, která normu dává do souladu s platným zněním zákona o státní sociální podpoře. Předloha míří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Sněmovna potvrdila změny v odměňování vojáků
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Maskovaný voják libereckých chemiků

Senát u poslanců uspěl s návrhem na změnu jediné pasáže, která se týká stanovení příjmů pro výpočet sociálních dávek. Nebude se lišit od dikce zákona o státní sociální podpoře. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde o nápravu technické kolize.

Novela zákona o vojácích z povolání především propojí funkce v armádě s hodností a služebním platem tak, jak to funguje v řadě zemí Severoatlantické aliance. Zavede přehlednější a předvídatelnější kariérní růst a zvýší atraktivitu vojenského povolání. Norma má potlačit subjektivní vlivy při stanovování platů vojáků. Nynější systém odměňování dává velké pole působnosti nadřízeným.

Předloha vznikla už za Nečase

Nově by podle novely měli mít vojíni základní služební tarif ve výši nejméně 8800 korun měsíčně, svobodníci ale už 19.300 korun, rotní 25.200 korun, poručíci 29.000 korun a kapitáni 38.000 korun. O 20.000 korun vyšší tarif mají mít plukovníci, u generálů se má zvýšit po 10.000 korunách až na 98.000 korun u armádního generála.

Služební plat vojáků ale kromě tarifu budou tvořit výkonnostní příplatek nebo příplatky za službu v zahraničí (minimálně 500 korun denně), za zvýšenou odpovědnost a za služební pohotovost a také zvláštní příplatek například za službu v podmínkách spojených s mimořádnou neuropsychickou zátěží, rizikem ohrožení života nebo zdraví (600 až 8000 korun měsíčně). Novela má také upravit služební příspěvek na bydlení ve výši od 3000 do 7200 korun měsíčně. Změní se taky výpočet výsluh, nebude se provádět za poslední rok, ale za pět let.

Předloha, která vznikala už za vlády Petra Nečase (ODS), má podle představ Ministerstva obrany přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách a současně být dostatečně motivační pro získávání nových rekrutů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…