Sněmovna prý může mít prvního přeběhlíka. Hádejte, kdo se měl dnes sejít s Babišem a Faltýnkem

17.09.2015 19:56

Poslanecká sněmovna se možná dočká v tomto volebním období prvního přeběhlíka. Z opozičního Úsvitu přímé demokracie by měl do vládního hnutí ANO přestoupit Milan Šarapatka. Ten se měl podle některých informací během dne sejít s Andrejem Babišem, on sám však svůj přestup kategoricky popírá.

Sněmovna prý může mít prvního přeběhlíka. Hádejte, kdo se měl dnes sejít s Babišem a Faltýnkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci se vrátili z prázdnin

Milan Šarapatka, zvolený za Okamurův Úsvit přímé demokracie, jako jeden z mála nevstoupil do „nového“ Úsvitu, který utvořili poslanci kolem Marka Černocha a nedávno do svého čela zvolili válečného veterána Miroslava Lidinského. Nepodpořil však ani Okamuru, který si založil novou Stranu přímé demokracie.

Šarapatka Okamuru již několikrát v minulosti kritizoval, zejména za některé jeho ostré výroky na adresu muslimů. Po Okamurových výzvách k venčení psů a prasat u mešit a dalším provokacím nadále odmítl vykonávat funkci odborného mluvčího Úsvitu pro zahraniční politiku.

Po oddělení „nového“ Úsvitu se však k němu nepřidal a působil ve sněmovně jako nezařazený. Šarapatka, který v minulosti působil v zahraničním obchodě a dělal též velvyslance, se prezentoval zejména svou prací v zahraničním výboru sněmovny. Byl například pozorovatelem při plebiscitu na Krymu a při několika volbách. Své dojmy často prezentoval i na ParlamentníchListech.cz.

Nyní ParlamentníListy.cz získaly informaci, že Milan Šarapatka vyjednává o vstupu do poslaneckého klubu hnutí ANO. Přispělo k tomu zejména čtvrteční dění v Poslanecké sněmovně.

Ve čtvrtek totiž probíhaly doplňovací volby do sněmovního hospodářského výboru a hnutí ANO navrhlo jako svého kandidáta právě Milana Šarapatku. To však překvapilo ČSSD. Její poslanec Milan Urban upozornil, že Šarapatka je, ač nezařazený, stále poslancem opozice, a jestliže bude zvolen, bude to znamenat změnu poměrů mezi koalicí a opozicí, neboť Šarapatka byl kandidátem vládního hnutí ANO.

To probudilo opozici, která začala tvrdit, že Šarapatka se fakticky stává „chráněncem“ klubu ANO. „Od chvíle nominace je to váš poslanec. Přiznejte se a nestyďte se,“ obrátil se na Babišovo hnutí Zbyněk Stanjura, šéf poslanecké frakce ODS. Miroslav Kalousek vyjádřil překvapení, že se vládní předseda výboru Ivan Pilný „bije jak lev“ za opozičního poslance.

Právě tyto události podle samotného Milana Šarapatky vyvolaly vlnu neopodstatněných spekulací. „Vzniklo to nepochopením procedury dovolování,“ objasnil jejich původ. K samotnému „přestupu“ do Babišova hnutí se vyjádřil kategoricky: „Nezakládá se to na pravdě,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz po jakýchkoliv „námluvách“ mezi ním a ANO.

Poslanec Marek Černoch, Šarapatkův někdejší kolega z klubu Úsvitu, pro ParlamentníListy.cz uvedl, že o Šarapatkově přestupu se mezi poslanci, shromážděnými na schůzi sněmovny, skutečně spekuluje. Příčinou prý je, jak uvedl i Šarapatka, dovolování člena hospodářského výboru.

Marek Černoch pro ParlamentníListy.cz dále uvedl, že mezi poslanci kolují informace, že se Šarapatka měl v průběhu dne sejít s Andrejem Babišem a šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Nač Babiš potřebuje poslance?

Pokud by se stal členem klubu ANO, byl by Milan Šarapatka zároveň prvním „přeběhlíkem“ neboli poslancem zvoleným za opoziční subjekt, který přestoupil do vládního tábora, v této Poslanecké sněmovně. V minulosti tak učinili například Tomáš Teplík v roce 1996 či Petr Kott v roce 2003.

Šarapatkova role by mohla být důležitá například v případě, že by padla Sobotkova vláda a sestavoval se nový kabinet. Prezident Miloš Zeman již avizoval, že by pověřil sestavením nové vlády předsedu nejsilnějšího sněmovního subjektu. V současnosti má nejvíce poslanců ČSSD, konkrétně 50. Hnutí ANO jich však má pouze o tři méně, a pokud by se členem jeho klubu stal Šarapatka, zbývaly by mu na sociální demokraty už pouhé dva mandáty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…