Sněmovna řekla ano pravidlům pro kybernetickou bezpečnost

18.06.2014 11:11

Vládní předlohu, která má zavést pravidla spolupráce mezi soukromým sektorem a veřejnou správou při předcházení útokům na informační technologie, dnes poslanci schválili, a tak norma míří k posouzení do Senátu. Zákon má zefektivnit a zrychlit reakci na kybernetické hrozby, které by mohly představovat nebezpečí pro zájmy České republiky a bude první komplexní právní úpravou v této oblasti.

Sněmovna řekla ano pravidlům pro kybernetickou bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Poslanci zákon, který připravil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), upravili podle požadavků branného výboru. Týkaly se hlavně koordinačního místa pro okamžitou reakci na počítačové incidenty u poskytovatelů služeb elektronických komunikací, takzvaného národního CERTu. Jeho roli má plnit soukromá firma a poslanci chtějí, aby většinu úkolů zajišťovala bezplatně. Neměla by to navíc být zahraniční společnost a neměla by být založena výhradně za účelem dosažení zisku.

Zákon ukládá například poskytovatelům elektronických komunikací nebo správcům kritické informační infrastruktury povinnost hlásit bezpečnostní incidenty v jejich síti, informačním nebo komunikačním systému bezodkladně NBÚ. Umožňuje také vyhlásit stav kybernetického nebezpečí v případě, že je ve velkém rozsahu ohrožena bezpečnost informací v informačních systémech nebo sítích elektronických komunikací a mohly by tím být porušeny zájmy Česka.

O vyhlášení stavu kybernetického nebezpečí, který v souhrnu nesmí trvat déle než 30 dnů, rozhoduje ředitel NBÚ. Není-li možné odvrátit ohrožení bezpečnosti v rámci stavu kybernetického nebezpečí, požádá ředitel NBÚ vládu o vyhlášení nouzového stavu. Za porušení zákona má fyzickým osobám hrozit pokuta do 50 tisíc korun, právnickým maximálně dvojnásobná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…