Sněmovna řešila „absurditu“. Poslanec ve vazbě možná přijde o náhrady

21.04.2016 21:17

Zákonodárci ve vazbě možná nebudou mít nárok na některé náhrady. V novele platového zákona to navrhla skupina poslanců. Předloha reaguje na soudní rozhodnutí, které přiznalo někdejšímu poslanci za ČSSD Davidu Rathovi doplatek 280 000 korun na náhradách za dobu, kterou ve vazbě strávil. Zprávu přinesla ČTK.

Sněmovna řešila „absurditu“. Poslanec ve vazbě možná přijde o náhrady
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

„Pokládám za absurdní a v rozporu se zdravým rozumem, že poslanec, který je ve vazbě, může pobírat náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu, jež fakticky reálně nemůže čerpat,“ řekl ČTK iniciátor novely Martin Plíšek (TOP 09). Jde o takzvané paušální náhrady, které zákonodárci dostávají v předem stanovené výši bez povinnosti je vyúčtovat.

Předloha, kterou podepsali i zástupci ANO, KSČM, KDU-ČSL, ODS a Úsvitu, nyní zamíří k posouzení vládě. Rozhodne o ní parlament.

Rath byl ve vazbě po obvinění z korupce déle než rok. Loni byl nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení. Soud uvedl, že sněmovna rozhodla o odnětí části poslaneckých náhrad svévolně. Zdůraznil také, že vazba není výkonem trestu. Sněmovna argumentovala proti Rathově žalobě mimo jiné tím, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy.

Už od srpna 2013 platí úprava, podle níž nemají nárok na plat, náhrady a další benefity věznění zákonodárci. Novela tehdy dopadla na někdejšího poslance za ODS Romana Pekárka, kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. Podle něj také norma dostala neformální název „Lex Pekárek“. Předkladatelé normy z řad občanských demokratů změnu zákona zdůvodnili tím, že zákonodárci ve vězení nemohou řádně vykonávat svůj mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…