Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb

07.06.2019 13:25

Zpravodajské služby pravděpodobně získají více pravomocí, aby mohly nakládat se záznamy v informačních systémech, uvedla ČTK.

Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozšíření zákona o EET ve třetím čtení ve sněmovně. Týká se například také chovu velbloudů nebo námořní dopravy

Sněmovna dnes návrh schválila. Poslanci ve vládní předloze, kterou nyní dostane k projednání Senát, sjednotili formulace týkající se krycích dokladů v zákonech o Bezpečnostní informační službě a Vojenském zpravodajství. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se sněmovními úpravami souhlasila.

Předloha má dát tajným službám možnost lépe zabezpečit skryté identity prostřednictvím záznamů v informačních systémech. Mohly by také získávat a zpracovávat digitální fotografie a identifikátory lidí vedených v některých informačních systémech. Zpravodajci by tak mohli vytvořit vlastní systém hledání osob podle obličejů.

Chráněné bankovní údaje by zpravodajci mohli získat po svolení soudu i bez vědomí konkrétní banky. Nyní totiž narážejí na problém v případě, kdy banka nemá prověřeného pracovníka, jenž by mohl s tajnou žádostí nakládat. Informace budou moci služby získat podle novely tak, že o ně požádají prostřednictvím subjektu, který má sám oprávnění, tedy České národní banky.

Novela dále počítá s prodloužením doby platnosti povolení pro použití zpravodajské techniky z nejvýše tří na maximálně čtyři měsíce. Odposlechy tak budou zpravodajci moci používat stejně, jak stanoví trestní řád.

Předloha se týká všech tří českých zpravodajských služeb, tedy BIS, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klimatickou krizi nezpochybňovat, spustil úředník od Hladíka. A pak to bylo hodně ostré

18:37 Klimatickou krizi nezpochybňovat, spustil úředník od Hladíka. A pak to bylo hodně ostré

Od roku 2010 až do roku 2030 vynaložíme jeden bilion korun na dotacích do solárů. „Tohle je ekonomik…