Sněmovna schválila elektronický systém povinností podnikatelů

08.09.2017 15:14

Podnikatelé by mohli mít od příštího roku vlastní ucelený přehled o tom, které povinnosti musí plnit podle českých zákonů. Sněmovna to dnes schválila v rámci poslanecké novely o Hospodářské a Agrární komoře. Norma odolala návrhům na zamítnutí či omezení zamýšleného posílení kompetencí Hospodářské komory. V závěru dnešního jednání dolní komory ji ale podpořilo jen 47 z 81 přítomných poslanců.

Sněmovna schválila elektronický systém povinností podnikatelů
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Novela má zavést takzvaný Právní elektronický systém (PES), který by umožnil podnikatelům, aby spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek. Přehled povinností podnikatelů by vedla Hospodářská komora, podle níž by systém mohl podnikatelům ušetřit desítky miliard korun ročně. Podle kritiků by byl systém duplicitní s projektem, který chystá Ministerstvo vnitra.

Největší spor se ve Sněmovně vedl o nově zaváděnou povinnost navrhovatele právního předpisu zpracovat strukturovaně do samostatné přílohy přehled povinností, které podnikatelům z navrhované předlohy vyplývají. Příloha by se měla objevit i ve Sbírce zákonů. Podle ministra pro legislativu Jan Chvojky (ČSSD) to zvýhodňuje podnikatele proti jiným skupinám obyvatel.

„Ten zákon je prostě na zamítnutí. Nemůžeme mít tady zákony, které mají přílohu jen pro někoho,“ uvedl Chvojka. Rovněž podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) je prý novela protiústavní. Návrh i podle stanoviska vlády zasahuje do jejího ústavního práva vydávat vyhlášky. Novela totiž dává Hospodářské komoře právo předkládat vládě návrhy nařízení, které by měl kabinet povinnost projednat.

Zastánci předlohy se proti námitkám ohradili. Martin Plíšek (TOP 09) uvedl, že norma by prostě jen přinesla více práce ministerským úředníkům, kteří normy připravují. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukázal mimo jiné na to, že kritici předlohy o svých námitkách nepřesvědčili ani vládu, ani své stranické představitele.

Pod novelou, kterou nyní dostane k projednání Senát, jsou totiž kromě Stanjury a Plíška podepsáni předsedové Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN) spolu s předsedy poslaneckých klubů KSČM Pavlem Kováčikem a ČSSD Romanem Sklenákem. Vláda se navzdory výhradám k novele postavila neutrálně.

Elektronický systém povinností podnikatelů by se plnil podle předkladatelů postupně. Všechny povinnosti vyplývající z národních právních předpisů by měl obsahovat do konce roku 2023.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…