Sněmovna schválila prodloužení vojenské mise v Mali

18.06.2014 19:24

Sněmovna dnes schválila prodloužení české vojenské mise v Mali až do konce letošního roku. Čeští vojáci budou v africkém státě nadále chránit velitelství výcvikové operace Evropské unie a trénovat maliské jednotky. Současný mandát končí českým vojákům tento měsíc. Senát schválil jeho prodloužení už koncem května.

Sněmovna schválila prodloužení vojenské mise v Mali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

V Mali může být podle platného mandátu až 50 českých vojáků. Nyní jich je v Bamaku 34 v jednotce, která hlídá velitelství celé operace. Další čtyři vojáci na výcvikové základně trénují místní ozbrojené síly, aby byly samostatně schopné boje proti islamistům na severu země. Česká mise je podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) kladně hodnocena v Evropské unii i maliskou vládou.

Mezinárodní mise EUTM, jejímž cílem je vycvičit samostatné jednotky podřízené vládě v Bamaku, začala loni v únoru a původně měla trvat do letošního května. Později byla prodloužena do května 2016. Stropnický již dříve řekl, že by si přál, aby Češi v Mali působili i v dalších letech po dobu unijní operace. Za prodloužení mandátu do konce letošního roku má ministerstvo obrany zaplatit 72 milionů korun.

Od zahájení operace se silám Evropské unie podařilo vytrénovat podle Stropnického čtyři prapory po 700 vojácích, 120 maliských instruktorů a kolem 50 velitelů rot. Kromě Čechů se mise EUTM účastní například Francie, Španělsko, Německo, Belgie, Velká Británie, Polsko, Švédsko a Finsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…