Sněmovna schválila vypovězení daňových smluv s osmi daňovými ráji

07.09.2017 13:11

Sněmovna dnes souhlasila s výpověďmi osmi mezinárodních smluv o automatické výměně informací. Týkaly se zdanění příjmů z úspor, které Česko v minulosti uzavřelo s některými územími označovanými jako daňové ráje. Senát dal obdobný souhlas v červenci. Stát chce smlouvy vypovědět, protože už jsou nové standardy pro mezinárodní výměnu informací, které umožní oznamování informací o finančních účtech, píše ČTK.

Sněmovna schválila vypovězení daňových smluv s osmi daňovými ráji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Podstatou těchto smluv je, že byly sjednány za účelem, aby bylo umožněno, aby příjmy z úspor v podobě úrokových plateb vyplacených v jednom státě jejich skutečným vlastníkům fyzickým osobám, které mají bydliště pro daňové účely v druhém smluvním státu, podléhaly účinnému zdanění v tomto druhém státu,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) připravila již v roce 2015 Mnohostrannou dohodu příslušných orgánů o automatické výměně informací o finančních účtech (MCAA), která umožní oznamování informací o finančních účtech podle společného standardu. Tuto dohodu loni v listopadu podepsalo téměř 90 států, které si tak chtějí od nynějška podle nového pravidla vyměňovat informace o účtech.

Také EU posléze přijala novelu směrnice o právní spolupráci v oblasti daní, která standard pro výměnu informací převzala. V této souvislosti také zrušila dosavadní směrnici o zdanění příjmů z úspor, aby se předešlo dvojímu oznamování. Ministerstvo financí v důvodových zprávách k jednotlivým návrhům uvádí, že výpověď smluv není v rozporu s mezinárodním právem, ani s právem EU a nebude mít dopad na státní rozpočet.

Vypovězení smluv se týká Aruby, Nizozemských Antil, Anquilly, Britských Panenských ostrovů, Kajmanských ostrovů, Montserratu, Ostrova Man a ostrovů Turks a Caicos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…