Sněmovna se dnes pokusí „zkrouhnout“ Babiše novým zákonem. Ten na poslance kašle

14.09.2016 8:47

To, jaké má šance na schválení zákon o střetu zájmů, který má dnes projednat Sněmovna, se snaží zjistit článek na serveru Novinky.cz.

Sněmovna se dnes pokusí „zkrouhnout“ Babiše novým zákonem. Ten na poslance kašle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Server upozorňuje, že ČSSD, lidovci, TOP 09 a ODS chtějí tímto zákonem omezit kumulaci ekonomické, mediální a vládní moci. Jenže dohromady by měli ve Sněmovně kvůli třem absentujícím poslancům a nejasnému stanovisku Marie Benešové (ČSSD) získat jen těsnou většinu 101 hlasů. Podpořit by je podle informací Práva měl ještě Marek Černoch z hnutí Úsvit.

Komunisté, kteří dosud nad zákonem lavírovali, se prý rozhodnou až těsně před hlasováním. ANO je proti a zákon vnímá jako útok na svého šéfa Andreje Babiše.

Pokud zákon projde, Andrej Babiš zváží, zda by proti němu nepodal ústavní stížnost. „Myslím si, že je to šité na mě. Ale vždy mám záložní plán,“ dodal Babiš. Ten při hlasování nebude, neboť prý raději bude vyjednávat o státním rozpočtu.

Celý text je ZDE

Vznikající hlasovací koalici ČSSD, lidovců, TOP 09 a ODS ohrožují občanští demokraté. Těm se nelíbí, že zákon zavádí centrální registr majetkových přiznání všech politiků, kteří budou muset poprvé přiznávat majetek hned po vstupu do politiky. Hlasovat nechtějí pro jeden z návrhů Jana Chvojky (ČSSD), který zakazuje členům nové vlády, aby byli ovládajícími osobami ve firmách.

Spadne zákon pod stůl?

„Hrozí, že zákon dopadne stejně jako protikuřácká novela a nakonec kvůli zmatku spadne pod stůl,“ obává se poslanec z ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Podstatné jsou v zákoně tři pozměňovací návrhy: kromě výše zmíněného Chvojka předkládá také návrh, který by zakázal ministrům vlastnit média. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek zase navrhl změnu, podle níž by firmy členů vlády nesměly dostávat dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

„Dohodli jsme se, že nebudeme podporovat návrh Marka Bendy (ODS) na zrušení centrálního registru majetkových přiznání politiků, podpoříme povinnost podat oznámení pro soudce a státní zástupce. Podporujeme návrh našeho kolegy Jana Chvojky a podporujeme také pozměňovací návrh poslance Plíška,“ oznámil šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Zákon je na hranici ústavnosti

Z padesátičlenného klubu soc. dem. se ze středečního jednání chtějí omluvit dva poslanci – Ladislav Šincl, kterého čeká lékařské vyšetření, a Vítězslav Jandák.

Benešová řekla, že ještě není rozhodnuta, jak bude hlasovat. „Zákon je na hranici ústavnosti,“ uvedla.

Jinak by měla být ČSSD v hlasování jednotná.

Stoprocentní účast i jednotu hlásí klub TOP 09 a KDU-ČSL.

Jasno však nemají lidovci v otázce, zda zakázat členům vlády být ovládajícími osobami firem. Obávají se, že prosazení tohoto návrhu by mohlo celý zákon shodit kvůli nesouhlasu ODS.

Váhají i komunisté. „Počítáme se samostatným jednáním klubu po schválení procedury, protože některé návrhy jsou ke kontradikci,“ řekl šéf komunistů Vojtěch Filip.

Z šestnáctičlenného klubu ODS má chybět pouze Miroslava Němcová. Jinak Právu šéf klubu Zbyněk Stanjura potvrdil, že modří budou hlasovat jednotně pro omezení veřejných zakázek a dotací a pro zákaz vlastnění médií.

Člen vlády nebude moci ovládat média

Zákon o střetu zájmů, který už dostal přezdívku Lex Babiš, zřejmě v příštím volebním období omezí možnosti členů vlády ovládat média. Naopak zákaz vlastnit většinu ve firmách zřejmě neprojde, proti je i opoziční ODS. Upozorňuje na to server Aktuálně.cz.

Přijetí zákona by pro Andreje Babiše znamenalo, že musí ukončit působení v holdingu Agrofert, pokud chce být i po příštích volbách členem vlády. Schválení je ale nepravděpodobné, počítat může Babiš i s oporou ODS.

Celý text je ZDE

Občanští demokraté jsou sice pro schválení zákona i s většinou pozměňovacích návrhů, ale omezovat vlastnictví se jim nechce. „Princip vlastnictví nám přijde normální, tak jak je zákon napsaný, nám navíc přijde nevymahatelný. Příště by se to mohlo dostat na úroveň krajskou nebo obecní a tam by se ztížil přístup kandidátů do zastupitelstev,“ uvedl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Stejně tak se Babiše, coby majitele vydavatelství MAFRA, týká i další pozměňovací návrh poslance Chvojky a tím je zákaz vlastnictví médií. Tady bude podle poslanců panovat větší shoda. „Má-li probíhat volná politická soutěž, tak není možné, aby jeden člen vlády vlastnil média,“ řekl Stanjura.

Stejně tak je ODS připravena přistoupit na pozměňovací návrh Martina Plíška z TOP 09 a omezit přístup k veřejným financím u těch firem, kde člen vlády vlastní více než 25 procent. „Neměli by mít přístup k takzvaným nenárokovým dotacím ani k investičním pobídkám, věřím, že v tomhle se shodneme,“ uzavřel šéf poslanců za ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…