Sněmovna si zvolila za předsedu Vondráčka z ANO. A už se ozývá Kalousek

22.11.2017 17:55

Radek Vondráček dostal hlasy 135 poslanců v tajné volbě. Těsně po jeho zvolení vystoupil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a oznámil, že sedm poslanců TOP 09 Vondráčka nevolilo. Přesto je prý tento klub připraven ke konstruktivním diskusím.

Sněmovna si zvolila za předsedu Vondráčka z ANO. A už se ozývá Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Vondráček

Miroslav Kalousek vystoupil těsně po zvolení Radka Vondráčka z hnutí ANO předsedou sněmovny a konstatoval, že zvolením Radka Vondráčka se otevřela cesta projektu menšinové vlády hnutí ANO, které může vládnout bez důvěry sněmovny, a tím také bez kontroly ze strany sněmovny. Narážel tím na slova prezidenta Zemana o tom, že v České republice může teoreticky čtyři roky také vládnout vláda, která ani na třetí pokus nezíská důvěru sněmovny.   

„Předsedu sněmovny vždy v minulosti volila většina, která byla připravena nechat vládu vládnout. Jinými slovy, tato volba nastínila, které strany jsou ochotny přistoupit na projekt pánů Babiše a Zemana na menšinovou vládu bez důvěry a bez kontroly sněmovny. To znamená, jsou to ANO, KSČM, SPD a přidali se Piráti,“ oznámil předseda TOP 09.

Sluší se dodat, že prezident Miloš Zeman později své vyjádření korigoval a konstatoval, že by nenechal vládnout menšinový kabinet Andreje Babiše a jeho hnutí ANO po celé čtyři roky.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Stejně tak se proti slovům Miroslava Kalouska ohradili i Piráti, kteří odmítli, že jejich hlasy pro Radka Vondráčka znamenají podporu pro vládu Andreje Babiše. „Chceme být konstruktivní opozicí, nikoliv opozicí blokační,“ zdůraznil na tiskové konferenci Bartoš. Na Vondráčkovi ocenil, že v minulosti hlasoval pro návrhy Rekonstrukce státu. To však opravdu neznamená, že by Piráti podporovali  hlasy pro Vondráčka s podporou menšinové vládě Andreje Babiše. „Naším cílem je, aby sněmovna začala fungovat a bylo jednáno o vydání pana inženýra Babiše,“ zaznělo z úst šéfa Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…