Sněmovna zvolila šéfy komisí, po dvou povedou ČSSD a ANO

19.12.2013 14:44

Sněmovna zvolila předsedy svých šesti stálých komisí. Poslanci ČSSD a ANO povedou po dvou komisích, místa v čele zbývajících dvou obsadili zástupci ODS a TOP 09. Dolní komora rovněž v tajné volbě určila šéfy delegací do meziparlamentních organizací. Dvě z nich povede Kateřina Konečná (KSČM), jednu Martin Stropnický (ANO), o němž se spekulovalo jako o možném ministrovi.

Sněmovna zvolila šéfy komisí, po dvou povedou ČSSD a ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Sociální demokraté získali vedení komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pro Václava Klučku a komisi pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pro Adama Rykalu. Komisi pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny povede Radka Maxová (ANO), komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby, její stranický kolega Bohuslav Chalupa.

Do čela komise pro kontrolu činnosti civilní kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby (BIS), poslanci vybrali Marka Bendu (ODS), který byl původně předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru. Daniel Korte (TOP 09) se stal předsedou komise pro kontrolu použití policejních odposlechů.

Konečná byla zvolena jak jako vedoucí delegace do Meziparlamentní unie, tak delegace do Středoevropské iniciativy. Stropnický povede české zástupce v Parlamentním shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Zbývající dvě delegace povedou zástupci ČSSD. Antonín Seďa se stal šéfem delegace do Parlamentního shromáždění NATO a Dana Váhalová povede delegaci do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Nominace byly výsledkem dohod poslaneckých klubů, žádný z navržených neměl protikandidáta a všichni byli zvoleni už v prvním kole. Po vyhlášení výsledků voleb byla poslední letošní schůze sněmovny ukončena. Příští plánované zasedání dolní komory by podle jejího předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) mělo začít 3. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …