Sněmovně důvěřuje pětina lidí. Propadák postihl Českou národní banku

20.12.2013 17:32

V prosinci mírně vzrostla důvěra obyvatel ČR v prezidenta Miloše Zemana a Senát, výrazněji v Poslaneckou sněmovnu, zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí ale lidé nadále sněmovně důvěřují nejméně, důvěru v ní má jen 21 procent lidí. Naopak největší důvěře, zhruba tří pětin obyvatel, se dál těšili starostové obcí. Výrazně po devizových intervencích klesla důvěra v Českou národní banku.

Sněmovně důvěřuje pětina lidí. Propadák postihl Českou národní banku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Prezidentovi republiky důvěřuje 41 procent dotázaných, v listopadu jeho důvěra klesla na 39 procent z říjnových 51 procent. Ve srovnání s listopadovým průzkumem se jedná o posun v rámci statistické chyby, uvedlo CVVM. "Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM," uvedli autoři průzkumu.

Důvěra ve sněmovnu se zvýšila na 21 procent z listopadových 15 procent, u Senátu stoupla od minulého průzkumu o dva procentní body na 28 procent. Senátu i sněmovně podle CVVM častěji důvěřují lidé do 29 let, dotázaní s vysokoškolským vzděláním a s dobrou životní úrovní. Důvěra v končící úřednickou vládu Jiřího Rusnoka se nezměnila, se 24 procenty zůstala druhá nejnižší z ústavních institucí.

Vyšší důvěru než celostátní mají krajské a místní reprezentace. Krajským zastupitelstvům důvěřuje 41 procent lidí, což je nárůst z listopadových 38 procent. O procentní bod na 59 procent se zvýšila důvěra v obecní zastupitelstva. "Důvěryhodnost osob stojících v čele obecních a krajských samospráv v zásadě přesně kopíruje míru důvěry, kterou mezi občany požívají obecní, respektive krajská zastupitelstva," uvedlo CVVM. Svému starostovi tak v prosinci důvěřovalo 61 procent lidí a hejtmanovi 39 procent dotázaných.

Výrazný pokles důvěry u ČNB

Z dalších institucí se výrazně zmenšila důvěra lidí v Českou národní banku. V prosinci klesla na 38 procent z 66 procent v dubnu 2011. Centrální banka minulý měsíc zahájila devizové intervence k oslabení koruny, kterými chce zabránit deflaci, a udržet tak pracovní místa a zabránit ztrátám u hrubého domácího produktu. Postup ČNB kritizovali někteří ekonomové a podnikatelé a také prezident Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Rusnok.

S politickou situací v Česku bylo podle průzkumu spokojeno v prosinci osm procent dotázaných proti listopadovým sedmi procentům. Nespokojenost vyjádřilo 62 procent respondentů; meziměsíčně byl jejich podíl o pět procentních bodů nižší.

Průzkumu CVVM se mezi druhým a devátým prosincem zúčastnilo 987 lidí ve věku od 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…