Sněmovní dusno v ČT: Faltýnek nadával Němcové, Dolejš Faltýnkovi, Štětinovi z Úsvitu bylo trapně. „Točíme se v kruhu,“ volal moderátor

06.09.2017 22:50

Poslanecká sněmovna dnes vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání. Předcházela tomu bouřlivá diskuse. A v ní se pokračovalo i v pořadu Události, komentáře ČT24.

Sněmovní dusno v ČT: Faltýnek nadával Němcové, Dolejš Faltýnkovi, Štětinovi z Úsvitu bylo trapně. „Točíme se v kruhu,“ volal moderátor
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

„Ta debata byla k tomu, abychom dospěli k rozhodnutí. Někomu se debata mohla zdát zbytečně vyhrocená. Ta sněmovna od toho je, aby tam mohly zaznít odlišné názory. K tomu, aby tam každý řekl, co cítí potřebné, zkrátka ta rozprava slouží. Vydávání poslance je vždy nejméně příjemná věc,“ sdělila úvodem šéfka mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS).

„Mnozí kolegové sklouzli do role žalobců nebo obhájců, diskutovalo se i o jiných věcech, které nebyly předmětem vyšetřování. Parlamentní demokracie má zkrátka své peripetie,“ poznamenal komunistický poslanec Jiří Dolejš. 

„Věděl jsem, že budu hlasovat proti vydání. Jsem ve sněmovně sedm let, zažil jsem likvidaci Věcí veřejných. A bylo to stejné. Debata byla trapná,“ sdělil poslanec Jiří Štětina (Úsvit). „Tady se vytvořila Národní fronta proti Babišovi,“ sdělil, proč nehlasoval pro vydání poslanců. 

„Myslím si, že to bylo závažné téma. Vydání k trestnímu stíhání není sranda. Já jsem byl i rád za tu debatu,“ sdělil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Naše hnutí to vnímá jako účelovou kauzu,“ sdělil šéf poslaneckého klubu ANO, který se nakonec rozhodl hlasovat pro své vydání. 

Němcová podle svých slov neměla pochybnost v tom, aby byli oba muži vydáni. „Sněmovna tu není od toho, abychom posuzovali váhu důkazů,“ řekla Němcová. „Opírali jsme se o to, že jsme pozvali na sněmovní a mandátový výbor i státního zástupce. Dozorující státní zástupce řekl, že plně podporuje vyšetřovací verzi policie,“ sdělila poslankyně. 

Faltýnek pak znovu upozornil na účelovost, kterou Němcová popřela. Když pak Faltýnek zvýšil hlas, Němcová se nedala. „Nezajímá vás, že policejní vyšetřovatel lže,“ opakoval Faltýnek, i když jej moderátor přerušoval, že není možné, aby toto téma diváci posoudili. 

„Dokazování je skutečně až věcí soudního jednání. Nejsme ani žalobci, ani obhájci,“ sdělil Dolejš a pustil se do hádky s Faltýnkem. „Točíme se v kruhu,“ musel napomínat diskutující moderátor. 

Závěrem se pak přenesla diskuse k tématu, zda má imunita smysl, či nikoliv. 

„Nemá smysl. Každý se má chovat slušně a nemá se dopouštět páchání trestných činů,“ sdělil Štětina s tím, že právě proto hlasoval proti vydání. „Je to komedie,“ řekl. Ani podle Faltýnka nemá imunita smysl. „Imunita by měla být jen při projevech ve sněmovně,“ dodal Štětina. „Skoro smysl ztrácí,“ podotkla pak Němcová. „My to určitě již nezměníme,“ poznamenal k celé otázce Dolejš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…