Sněmovní flákači Drobil a Jandák vzkazují: Přestaňte s honem na politiky

10.08.2012 20:14

Poslanci Pavel Drobil z ODS a Vítězslav Jandák z ČSSD jsou nejvýkonnější absentéři v Poslanecké sněmovně. Za dva roky vynechali téměř polovinu hlasování. Ještě horší skóre má sociální demokrat David Rath, ten však od května nemůže hlasovat vůbec, neboť je vazebně stíhán.

Sněmovní flákači Drobil a Jandák vzkazují: Přestaňte s honem na politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

V případech obou absentérů se podle IDNES.cz jedná pouze o neomluvené absence, ty omluvené se do statistiky nezahrnují. Na počet promeškaných hlasování vede Drobil s 1869 absencemi, Jandák jej však s 1864 „áčky“ zdatně stíhá. Dvě desítky dalších zákonodárců vynechaly bez omluvy přes třicet procent hlasování.

David Rath vynechal celkem 2056 hlasování, což představuje 54 procent. Od května sice nehlasuje vůbec, ale kromě poslaneckých náhrad dále dostává plný plat.

Gazdík navrhl píchačky ve sněmovně

Pozornost k absencím na hlasování byla upnuta poté, co poslanec TOP 09 Petr Gazdík navrhl docházku sledovat a případné absence sankcionovat srážkami na mzdě. „Odmítám tuhle populistickou hru. Ta parlamentní statistika není vypovídající. Důležité je, že se účastním hlasování o klíčových zákonech,“ protestuje lídr absentérského žebříčku Drobil. On sám prý tráví hodně času v regionu a navíc musí šéfovat stranické kampani. Navíc prý měl vloni na jaře problémy s ledvinami. Deník ovšem poznamenává, že tato absence by měla být omluvená.

Vítězslav Jandák rovněž reagoval na dotaz podrážděně: „Začal zase hon na politiky. Chovám se jako poslanec podle svého svědomí. Já jsem přítomen ve sněmovně, jen jsem se prostě rozhodl, že o některých zákonech nebudu hlasovat, a tak se ani nepřihlásím k hlasování,“ vysvětluje.

Naopak nejvýkonnějším hlasovatelem je Rudolf Chlad z TOP 09, který zmeškal pouhých 55 hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …