Sněmovní hejtmani měli oznámit, kterou funkci si nechají. Protestují, že nic takového neslíbili

09.02.2014 18:06

Sociálně demokratičtí poslanci, kteří jsou současně hejtmani, měli dnes sdělit, které veřejné funkci dají přednost a které se vzdají. Zavázal je k tomu v úterním rohovoru pro stanici Českého rozhlasu Radiožurnál jihomoravský hejtman, poslanec Michal Hašek. Rozhodné slovo zatím ale stále nepadlo.

Sněmovní hejtmani měli oznámit, kterou funkci si nechají. Protestují, že nic takového neslíbili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Hejtmani se hájí tím, že nic takového neslíbili. Zmíněné úterní vyjádření Michala Haška bylo jen jeho vlastním rozhodnutím. Sám hejtman Hašek na dnešní dotazy neodpovídal. Napsal o tom zpravodajský portál Českého rozhlasu. V průběhu týdne vzkázal, v nesouladu se svým úterním prohlášením, Brněnskému deníku, že se rozhodne do 18. února, tedy až po hlasování o důvěře vládě jeho stranického předsedy Bohuslava Sobotky.

Další hejtmani - Josef Novotný z Karlovarského kraje, Jiří Zimola z Jihočeského kraje a Jiří Běhounek z Vysočiny - pak trvají na půlroční době na rozmyšlenou, píše server. „Rozhodnu se podle toho, co bude nejlepší pro Vysočinu, a termín je 26. dubna,“ upřesnil jihlavský hejtman Jiří Běhounek.

Vedení sociální demokracie na hejtmany tlačí, aby si vybrali jen jednu z funkcí. Již před volbami schválilo usnesení o tom, že spojovat více fukcí jednou osobou je nevhodné. Předseda strany a vlády Bohuslav Sobotka uvažuje o zapovězení zdvojování veřejných funkcí zákonem. Poslanec ČSSD Jiří Petrů zase chce navrhnout, aby v takovém případě politik bral plat jen v jedné funkci, dodává zpravodajský portál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…