Sněmovní komise k Opencard rozhoduje o podnětu nejvyššímu žalobci

26.06.2014 14:30

Poslanci sněmovní vyšetřovací komise k Opencard rozhodují o podnětu nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby prověřil postup státní zástupkyně Dagmar Máchové. Jde o případ pětice bývalých úředníků pražského magistrátu, kterým soud zatím nepravomocně uložil podmíněné tresty.

Sněmovní komise k Opencard rozhoduje o podnětu nejvyššímu žalobci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Členové komise nyní o podnětu hlasují formou oběžníku. Pokud jej do dnešní půlnoci podpoří nadpoloviční většina členů, předseda komise Bronislav Schwarz (ANO) dopis v pátek odešle, řekl dnes ČTK. Komise podle Schwarze zveřejní podnět Zemanovi v případě, že bude schválen. „Popsali jsme mu nestandardní věci, které vidíme," uvedl šéf komise, která už provedla řadu výslechů městských úředníků a politiků i Máchové. Ta uvedla mimo jiné, že byli obžalováni všichni lidé, na něž stačil důkazní materiál.

Manipulace, nebo nedbalost?

Tehdejší městští radní včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali v roli svědků. „Kdyby byla vyvozena trestní odpovědnost rady, tak bych ji stíhala," řekla Máchová novinářům. Před komisí se při dotazech často odkazovala na mlčenlivost. Místopředseda komise Daniel Korte (TOP 09) už dřív hovořil v souvislosti s podnětem Zemanovi o žádosti o odvolání Máchové z případu. Konečný návrh textu ale tak kategorický patrně není. „Neříkal bych, že je to žádost," uvedl Schwarz.

Korte podle serveru Aktuálně.cz soudí, že Máchová trestní oznámení účelově rozdělila, a proto nejsou stíháni lidé z dřívějšího vedení Prahy v čele s Bémem. Podle člena komise Ivana Gabala (KDU-ČSL) nemuselo jít o manipulaci, ale o nedbalost.

Podnět by se podle Schwarze netýkal jiné kauzy kvůli Opencard, v níž figuruje většina členů pozdější rady včetně současného a bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS). Obžalobu na ně podala minulý týden rovněž Máchová. Schwarz řekl, že případný dopis nejvyššímu státnímu zástupci rozhodně není politickým nátlakem, nic takového by prý nedovolil.

Nejvyšší státní zastupitelství se už letos případem projektu Opencard, jenž dosud stál přes miliardu korun, zabývalo. Na podnět ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která kvůli kauze kritizovala práci městského zastupitelství, nad ní nařídilo dohled. Od března jej vykonává pražské vrchní státní zastupitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …