Sněmovní komise k policii dnes vyslechne poslední svědky

08.12.2016 6:24

Sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie by dnes na svém třináctém jednání měla dokončit výslechy svědků. Na závěr před poslanci promluví olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube. Všichni už před poslanci jednou vypovídali. Dnes by měli mimo jiné odpovídat na doplňující dotazy ke zjištěním, které mezitím komise učinila.

Sněmovní komise k policii dnes vyslechne poslední svědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývá podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Kromě výslechů by dnes poslanci měli rozhodnout o tom, jestli budou sami vyslýcháni kvůli únikům informací ze zprávy, kterou jim dříve předložil bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Materiál má dokazovat, že nynější policejní špičky chtěly Šlachtu z čela útvaru odstranit. Vedení policie to popřelo. Členy komise by k věci chtěla vyslechnout Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vyšetřovací komise je sedmičlenná, každá sněmovní strana v ní má jednoho zástupce. Pracovat začala 11. července. První výslechy svědků následovaly v srpnu a některé se protáhly dlouho do noci. Před poslanci promluvili kritici policejní reformy i její zastánci.

Na výslednou zprávu mají členové komise komise čas do konce ledna. Zazní na jednání Sněmovny a bude veřejná. Původně měli poslanci mít zprávu hotovou do konce října. Komise požádala o prodloužení termínu, protože potřebovala víc času na výslechy svědků. Delší lhůtu chtěla také kvůli vyhodnocení několika stovek stran písemných materiálů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…