Sněmovní komise řekla své k údajnému sledování ministra Chovance. Takhle to dopadlo

10.03.2017 19:30

Objektem zájmu sledování Vojenského zpravodajství (VZ) nebyl dům obývaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Nepochybila policie ani zpravodajci. Na mimořádném jednání se na tom dnes shodla stálá sněmovní komise k VZ, která rozebírala kauzu agenta zadrženého při fotografování v okolí domu, kde Chovanec v metropoli přebývá.

Sněmovní komise řekla své k údajnému sledování ministra Chovance. Takhle to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byla například novela zákona o vinohradnictví a vinařství nebo o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

Komise je sedmičlenná. Na dnešním mimořádném jednání se sešli tři poslanci, což je nejnižší možný počet, aby mohla jednat. „Komise konstatuje, že nedošlo k pochybení v jednání Vojenského zpravodajství České republiky a Ochranné služby České republiky,“ citoval z usnesení předseda komise Bohuslav Chalupa (ANO). Pro návrh hlasovali i zbývající poslanci Jana Černochová (ODS) a David Kádner (Úsvit).

Komise pokládá záležitost za uzavřenou

Černochová ČTK a ČT řekla, že objektem zájmu zpravodajců nebyl dům ministerstva vnitra ani ministr vnitra. Nechybovalo podle ní Vojenské zpravodajství ani Ochranná služba, každý z útvarů vykonával svou práci. Podle Kádnera nejde o žádný boj mezi zpravodajci a policií.

Informace o případu, které se dostaly do médií, neunikly podle členů komise ani od vojenských zpravodajců, ani z Ochranné služby. „Faktem je, že informace, které byly v médiích, pocházejí přímo od ministra vnitra,“ řekl Chalupa. Dodal, že členové komise se setkávají dlouhodobě s úniky informací. Informace kolem Chovance podle něj „unikly v přímém přenosu“.

Komise pokládá záležitost za uzavřenou. Chalupa nyní o závěrech zasedání komise poskytne informace premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD). „Skutečně se nevracíme do totalitních praktik, že by někdo na objednávku někoho sledoval, nějakého ministra,“ prohlásila Černochová.

Chovanec dnes před zasedáním komise kritizoval, že byla svolána na dnešní odpoledne, kdy obhajoval na sjezdu sociální demokracie v Brně pozici prvního místopředsedy. V tiskové zprávě uvedl, že žádal, aby se jednání uskutečnilo dnes večer nebo v sobotu ráno. Podle členů komise ale nebyl důvod, aby se jednání účastnil. „Nekontrolujeme ministry,“ řekla Černochová. Chovanec může požádat o přítomnost na zasedání komise při dalším jednání. K rozuzlení případu poslancům stačily informace šéfů VZ Jana Berouna a Ochranné služby Jiřího Komorouse, kteří jim vysvětlovali, jak si vyměňují informace.

Agent byl podle médií minulý týden zadržen nedaleko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích. Beroun v týdnu popřel, že agent fotografoval dům užívaný ministrem. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), pod něhož VZ spadá, označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní. Vojenské zpravodajství podle něj v Praze 6 plnilo úkoly vyplývající z jeho zákonné působnosti a mělo k tomu všechna potřebná povolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…