Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít nakonec 19 členů

20.11.2017 16:45

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít nakonec 19 členů. Zastoupení tak v něm budou mít všechny sněmovní kluby. Rozhodla o tom dnes sněmovna na návrh KSČM po téměř dvouhodinovém sporu o počet členů výboru. Situaci se povedlo vyřešit až po přestávce na jednání klubů, po níž sociální demokraté a komunisté své původní návrhy na ustavení výboru bez účasti TOP 09 a STAN stáhly.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít nakonec 19 členů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze poslanecké sněmovny. Na úvod se skládal poslanecký slib

ANO bude mít v devatenáctičlenném mandátovém a imunitním výboru osm členů, Piráti a SPD po dvou, KSČM a ČSSD po jednom. Na Demokratický blok, který kvůli výběru sněmovních představitelů a orgánů vytvořily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připadlo pět míst, oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

ČSSD původně požadovala, aby měl výbor 15 členů. Předseda jejích poslanců Jan Chvojka ale po pauze podpořil návrh STAN na 18 členů výboru, díky němuž by v něm byly zastoupeny všechny sněmovní frakce.

KSČM poté ústy předsedy svých poslanců Pavla Kováčika změnila svůj požadavek na 13 členů mandátového a imunitního výboru na 19 členů. Podpořil to i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Předseda poslanců STAN Jan Farský stáhl návrh na 18 členů výboru ve prospěch modifikovaného návrhu KSČM na 19 členů.

Piráti ovšem trvali na 18 členech výboru, neboť podle předsedy jejich poslanců Jakuba Michálka nikdo nevysvětlil, proč by ANO mělo mít ve výboru o jednoho člena navíc. Pirátský návrh na 18 členů výboru ovšem při následném hlasování získal podporu jen 56 ze 199 přítomných poslanců. Devatenáctičlenný výbor pak při dalším hlasování nepodpořili jen Piráti.

„Je to první konkrétní indikátor v hlasování na půdě Poslanecké sněmovny o úzké spolupráci mezi ANO, SPD a KSČM. A to je spolupráce, se kterou nechceme mít nic společného,“ vysvětlil novinářům postoj své strany Michálek. V devatenáctičlenném výboru budou mít většinu ANO a SPD, při 18 členech by tato hnutí disponovala jen polovinou hlasů ve výboru.

Kandidát ANO na šéfa sněmovny Radek Vondráček interpretaci Pirátů odmítl. „Nevím, kam chodí Piráti na tyto informace. Ano, pro nás je výhodnější 19 než 18, máme tam o jednoho víc. Proč bychom to neudělali?“ řekl novinářům. Vyšším počtem členů výboru podle něj ANO vyšlo vstříc ostatním, aby byli zastoupeni, i když mandátový výbor by spíš měl být malý a akceschopný.

Výbor by mohl mimo jiné rozhodovat o doporučení, zda by měla sněmovna opětovně vydat předsedu ANO Andreje Babiše a místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…