Sněmovní skandál? Ovčáček utřel Němcovou a TOPku, a nejen on

07.03.2019 14:47

Jak informovaly Seznam Zprávy, Radek Vondráček, nynější předseda Poslanecké sněmovny, v roce 2017 v tomto sálu vylezl na pultík, ze kterého nyní řídí schůze, a hrál na kytaru. Když byl s fotografií konfrontován, prohlásil, že se tak stalo v době, kdy probíhala rekonstrukce sálu a hudební vystoupení prý místnosti „jen prospělo“. Již několik politiků demokratické opozice se nad fotografií pohoršilo a žádá po Vondráčkovi rezignaci. Nicméně, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je označuje za pokrytce. Prý se tak nerozčilovali, když šlo prezidentskou standartu.

Sněmovní skandál? Ovčáček utřel Němcovou a TOPku, a nejen on
Foto: Twitter
Popisek: Šéf sněmovny Radek Vondráček s kolegou Janulíkem z hnutí ANO

K odstoupení už Vondráčka vyzvala Miroslava Němcová a TOP 09. „Poslance, kteří svým chováním zneuctili naši nejvyšší zákonodárnou ústavní instituci, vyzýváme k rezignaci na svůj mandát. Společně s dalšími stranami budeme navrhovat, aby se Sněmovna kauze mimořádně věnovala,“ vzkázal šéf TOP 09 Jiří Pospíšil podle Seznam Zpráv.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

Zveřejněné fotografie jsou podle Miroslavy Němcové projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie. „Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Sněmovna není Lucerna a pořádání mejdanů v jednacím sále je ostudné a neomluvitelné,“ míní politička.

„Jako předsedkyně Sněmovny jsem měla možnost navštívit mnoho parlamentů jiných zemí a všude jsou tyto prostory považovány za mimořádné, požívají úcty občanů jako symboly státnosti a zejména historické objekty jsou mimořádně památkově chráněny. Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci,“ dodala Miroslava Němcová.

„Takto se chovali bolševici, když dobyli Zimní palác. Je to nedůstojné Poslanecké sněmovně. Jednací sál je od toho, aby se projednávaly zákony. Ne aby se tam tančilo na stole,“ reagoval lidovecký poslanec Jan Bartošek, který byl tři roky místopředsedou Poslanecké sněmovny. „Určitě to bude pro KDU-ČSL téma pro jednání organizačního výboru.“

Nicméně nyní všem, kteří se nad činem současného místopředy ANO pohoršují, poslal vzkaz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Když byla hrubým způsobem zneuctěna standarta prezidenta republiky, tedy i standarta Václava Havla, mlčeli nebo se dokonce radovali. Teď se ti samí pohoršují nad starou fotografií z Poslanecké sněmovny. Větší míru pokrytectví snad česká politika ještě nezažila!“

Ovčáček tím narážel na „akci trenýrky“, kdy recesistická skupina Ztohoven nahradila standartu vlající na Pražském hradě červenými trenýrkami. K Ovčáčkově kritice přizvukoval ústavní právník Jan Kudrna, který doplnil: „Navíc standarda prezidenta republiky je ústavou definovaný a zákonem chráněný státní symbol,“ tedy na rozdíl od pultíku předsedy Sněmovny. A podle publicisty Přemysla Votavy se jedná o „nový sarajevský atentát“, protože nic jiného prý (zřejmě Seznam Zprávy) nevymyslí.

Akce s trenýrkami měla ještě dohru, když Miloš Zeman nechal červené trenýrky pod dohledem hasičů spálit, což mu také bylo mnoha kritiky vytýkáno. Česká inspekce životního prostředí kvůli tomu dostala dva podněty na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. Inspekce však prý pochybila, když uložila napomenutí kanceláři prezidenta, protože ta prý nemá právní subjektivitu, referoval server Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…