Sněmovní výbor odsouhlasil rozpočet ministerstva práce

30.11.2012 11:54

Sněmovní výbor pro sociální politiku doporučil sněmovně schválit rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí na příští rok. Kapitola MPSV je tradičně nejvyšší z celého rozpočtu. Pro příští rok má mít úřad k dispozici 512,3 miliardy korun, což je přes dvě pětiny všech výdajů státního rozpočtu. Proti letošnímu schválenému rozpočtu je to o 7,4 miliardy korun víc. Informuje ČTK.

Sněmovní výbor odsouhlasil rozpočet ministerstva práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministerstvo by mělo v příštím roce odvést do státního rozpočtu téměř 374 miliard korun. Z toho 368 miliard mají tvořit příjmy na pojistném na sociální pojištění.

Rozpočet důchodů se zvýší o 11,2 miliardy

Poslankyně opoziční ČSSD a zpravodajka k návrhu Vladimíra Lesenská řekla, že rozpočet je postaven na neschválených novelách zákonů. Jejich zapracování podle ní bylo jasným nátlakem vlády na parlament, který tak byl postaven před hotovou věc. Je prý také otázkou, v jaké struktuře a rozsahu parlament navrhované změny zákonů schválí.

Důchody si vyžádají v příštím roce 384 miliard korun, ve srovnání s letoškem je to nárůst o 11,2 miliardy. Nárůst těchto výdajů podle ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09) způsobil rostoucí počet důchodců i valorizace důchodů v roce 2013. Tato valorizace si vyžádá téměř pět miliard korun. Parlament schválil zákon, který zpomaluje tempo valorizace důchodů. Ministryně řekla, že kdyby tato úprava neplatila, vyžádala by si valorizace dalších 14,1 miliardy korun.

Penze se budou podle zákona po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Vláda nižší valorizaci prosadila jako součást úsporných opatření ke snížení schodků státních rozpočtů.

Na platy zaměstnanců ministerstva půjde o 513 milionů korun víc

Na dávky státní sociální podpory má jít podle návrhu rozpočtu téměř 37 miliard korun. Na podpory v nezaměstnanosti je vyčleněno 9,8 miliardy korun. To je proti letošnímu schválenému rozpočtu pokles o 2,6 miliardy korun.

Na platy zaměstnanců ministerstva a jeho podřízených organizací je určeno téměř 5,3 miliardy korun. Objem těchto peněz vzrostl o 513 milionů korun a počet funkčních míst v celém resortu se zvýšil o 2062 míst. Ovlivnil to jednak převod agendy výplat sociálních dávek z obcí na úřady práce, který si vyžádal vznik 1953 funkčních míst. Další víc než stovka míst vznikne kvůli orgánu, který bude vyřizovat odvolání proti rozhodnutím úřadů práce týkajícím se sociální podpory.

Výbor odmítl návrh poslankyně Lesenské, aby ministerstvo v rozpočtu zvýšilo peníze na služby sociální péče z 6,1 miliardy na rovných osm miliard korun. Peníze chtěla vzít z důchodů a z nemocenské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…