Sněmovní výbor podpořil novelu, která umožní větší pokrytí stanice mluveného slova ČRo Plus

07.01.2015 13:39

Sněmovní volební výbor dnes podpořil novelu zákona o Českém rozhlasu, která má vytvořit podmínky pro rozšíření příjmu stanice ČRo Plus na velmi krátkých vlnách. Konečná podoba návrhu vznikla po dohodě rozhlasu se soukromými vysílateli, kteří proti původnímu materiálu v loňském roce vystupovali. Novelou se bude opět zabývat sněmovna.

Sněmovní výbor podpořil novelu, která umožní větší pokrytí stanice mluveného slova ČRo Plus
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Český rozhlas bude síť optimalizovat na své náklady

"Dohodli jsme se," řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan. "Cesta byla dlouhá a přes svátky docela těžká," doplnil šéf Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) a prezident mediální společnosti Lagardere Active Michel Fleischmann s tím, že finální text vznikl v úterý večer. "Hlavním bodem pro nás byla ochrana stávajících kmitočtů, které patří do naší sféry," uvedl. Český rozhlas by měl síť optimalizovat na své náklady, aniž by ohrozil současné vysílatele. Širší má být také zákaz vysílat obchodní sdělení pro novou stanici Plus, tedy nejen reklamu a merchandising, ale také sponzoring, s výjimkou kulturních či sportovních pořadů.

Veřejnoprávní role ČRo musí být lépe definována

Udržení rovnováhy veřejnoprávního a soukromého vysílání považuje za důležité další člen předsednictva APSV a šéf Rádia Impuls Jiří Hrabák. Vznik nové stanice by tuto rovnováhu podle něj mohl ohrozit, očekává proto, že veřejnoprávní role ČRo bude lépe definována. "Zasluhuje to větší diskusi nejen v Parlamentu ale u odborné veřejnosti," poznamenal. Šéf Českého rozhlasu Duhan prohlásil, že rozhlas je připraven s členy APSV diskutovat rovněž o takzvané velké novele, právě aby nebyly zájmy soukromých vysílatelů ohroženy.

Ministerstvo kultury zaujímá neutrální stanovisko

Konečnou podobu pozměňovacího návrhu poslanci dostali až na dnešním zasedání, a poslanec Martin Kolovratník proto navrhoval zasedání výboru přerušit, podobně jak to již poslanci učinili na listopadovém zasedání. "Ministerstvo zaujímá neutrální stanovisko... Nemáme s tím problém," prohlásila k pozměňovacím návrhům náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Negativní stanovisko naopak měla k návrhu předloženému sdružením Slovo o slově, který počítal s rozsáhlejšími změnami vysílacího prostředí v Česku. "Je to prakticky nemožné vyřešit v rámci malé novelizace," uvedl předseda výboru Martin Komárek.

Malá novela má vytvořit podmínky pro rozšíření příjmu ČRo Plus

Takzvaná malá novela zákona má vytvořit podmínky pro rozšíření příjmu stanice Plus a naplnění jejího zaměření na zpravodajství, analytickou publicistiku či vzdělávací pořady. V současnosti vysílá celodenně v digitálních sítích, na středních a velmi krátkých vlnách jen ve vybraných časech. Zákonná úprava, která je nyní ve sněmovně, upravuje i zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, mimo jiné termíny předkládání výročních zpráv ČT a ČRo. Z úpravy podle náměstkyně ministra kultury Kateřiny Kalistové neplynou žádné nároky pro státní rozpočet, neboť změny budou hrazeny z rozpočtu rozhlasu. Vládní novelu již poslanci podpořili v prvním kole hlasování.

ČRo Plus vznikl loni sloučením tehdejších samostatných stanic ČRo Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo. Český rozhlas v současnosti reprezentuje osm celoplošných stanic, z toho Radiožurnál, Dvojka a Vltava jsou vysílané především analogově v pásmu VKV, dalších pět stanic je šířeno jinou cestou. Vedle toho ČRo vysílá 13 regionálních stanic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…