Babišův úřad Ústavnímu soudu: Nakupujete drahá auta, takže vám zkrouhneme rozpočet

12.06.2014 12:37

Sněmovní rozpočtový výbor schválil základní údaje rozpočtů ústavních institucí na příští rok. Jde o rozpočty Sněmovny, Senátu, Hradu, Nejvyššího kontrolního úřadu, Ústavního soudu a ombudsmana. Vývor schválil kompromisní podobu rozpočtů, protože původní návrhy se dotčeným organizacím vesměs nelíbily. Vláda bude nyní při sestavování návrhu státního rozpočtu na příští rok k těmto schváleným kapitolám přihlížet.

Babišův úřad Ústavnímu soudu: Nakupujete drahá auta, takže vám zkrouhneme rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

V kapitole Ústavního soudu navýšilo ministerstvo financí peníze na platy o 3,5 procenta. Pokud jde o platy ústavních soudců, počítá s jejich růstem o procento, informoval poslance generální sekretář soudu Ivo Pospíšil. Soud také přistoupil na snížení výdajů na investice o čtyři miliony korun.

Náměstek ministra financí Jan Gregor řekl, že snížení investičních výdajů o čtyři miliony byl "trucpodnik" ministerstva. "Protože nejsme spokojeni s tím, že Ústavní soud plánuje zakoupit dva automobily za šest milionů korun, jeden za tři miliony korun," řekl. "Nevidím jediný důvod, proč by jakýkoli zaměstnanec státní správy měl mít třikrát dražší automobil než pan prezident," dodal.

NKÚ z rozpočtu vypustil tři miliony korun připravených na řešení svého sídla

Senát bude mít k dispozici 519,5 milionu korun, rozpočet počítá s růstem platů senátorů o procento. Nejvyšší kontrolní úřad z rozpočtu vypustil tři miliony korun připravených na řešení svého sídla. Úřad sídlí v pronajaté budově.

Výbor při schvalování rozpočtu NKÚ požádal vládu, aby znovu posoudila možnost umístění sídla úřadu ve státní budově nebo možnost pořízení vlastního sídla výstavbou nové budovy. Vláda by měla předložit výsledné stanovisko poslancům do termínu druhého čtení státního rozpočtu na příští rok, což bude zřejmě v první polovině prosince.

O základních parametrech rozpočtů šesti vybraných ústavních institucí rozhoduje od loňského roku sněmovní rozpočtový výbor. "Schválení základních parametrů, co se týká výdajů a příjmů u těchto nezávislých kapitol, je výlučně v kompetenci rozpočtového výboru. A podle rozpočtových pravidel také vláda musí zahrnout tyto schválené parametry do rozpočtu," řekl ČTK předseda výboru Václav Votava (ČSSD). Musí je projednat do 20. června běžného roku a předat vládě. Pokud by rozpočty neschválil, hospodařily by uvedené instituce podle letošního rozpočtu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…