Sněmovní výbor vyslýchal asi hodinu policisty k případu Kailové

22.05.2014 13:23

Sněmovní mandátový a imunitní výbor vyslýchal dnes asi hodinu vyšetřovatele případu Zuzany Kailové (ČSSD), kterou chce policie jako ústeckou radní stíhat kvůli projektu Vítání občánků. Doporučení poslancům, zda má být vydána ke stíhání, nebo ne, dá výbor v červnu. Novinářům to řekla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Sněmovní výbor vyslýchal asi hodinu policisty k případu Kailové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Kailová (ČSSD)

Řada členů se z dnešního zasedání omluvila. Sněmovna by měla o vydání Kailové definitivně rozhodnout na červnové schůzi. „Otázky, které padaly, šly hodně do hloubky, byla jich více než desítka, poslanci si chtějí odpovědi znovu projít," uvedla Němcová. Poslanci se ptali třeba na to, proč policie stíhá nebo chce stíhat zatím jen tři radní, když jich rozhodovalo víc. Vyšetřovatelé podle Němcové uvedli, že ze zápisů nejsou schopni určit, kdo jak o návrhu hlasoval nebo nehlasoval. Obrátili se podle ní pouze na ty, o kterých z dalších kroků věděli, že věc podporovali.

Kailovou členové výboru vyslechli už na minulé schůzi

V případu už policisté obvinili primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). „Domnívají se, že tito tři hlasovali pro," podotkl jeden ze zpravodajů výboru Jiří Dolejš (KSČM). Mandík podal proti obvinění stížnost.

Další otázky se podle Němcové týkaly toho, zda si policie může stát za tím, že jde o úmyslný trestný čin a proč použila právní klasifikaci podle zákona o obcích. Policie Kailovou podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Odpovědi policistů Němcová označila za „v této fázi uspokojivé".

Kailovou členové výboru vyslechli už na minulé schůzi. Němcová uvedla, že je přesvědčena o své nevině a nebude chtít, aby byla vydána. Na dotaz odmítla případnou spojitost toho, že výbor dnes nerozhodl, s možným ovlivněním evropských voleb, které začínají v pátek. „Myslím, že tenhle aspekt tam v žádném případě nebyl," řekla předsedkyně. Podotkla také, že pokud by byla věc dnes rozhodnutá, „mohla by pomoci třeba paní poslankyni Kailové".

Vítání občánků organizovala pro město do loňského března společnost Darothore

Doporučení pro sněmovnu by měl výbor vydat 10. června, těsně před zahájením červnové schůze. Dnešního zasedání se účastnilo sedm z 15 členů. „Hodně kolegů chybělo. Myslíme si, že mají také právo se vyjádřit," podotkl Dolejš.

Vítání občánků organizovala pro město do loňského března společnost Darothore. Členové vedení ústecké radnice podle policie umožnili firmě získat neoprávněný majetkový prospěch, údajná škoda je nejméně milion korun.

V tomto volebním období sněmovna vydala k trestnímu stíhání dva poslance - Bronislava Schwarze (hnutí ANO) a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…